'Willem H. sleutelrol in liquidaties'

Oud-Heinekenontvoerder Willem H. speelt vrijwel zeker een sleutelrol in de reeks liquidaties die zich afspeelt in het criminele circuit van Amsterdam....

Van onze verslaggever Weert Schenk

Vorig jaar vielen bij elf aanslagen dertien doden, onder wie Cor van Hout, een andere Heineken-ontvoerder.

Willem H. vecht samen met Hell's Angels een strijd uit met de bende van de Joegoslaaf Sreten J., bijgenaamd Jotcha. Een slepend conflict over een gestolen partij drugs heeft tot de golf van executies geleid, aldus Pronker.

Daarnaast is er tussen Hollandse criminelen onderling ruzie over investeringen in vastgoed. In dit verband laat Pronker ook de naam van de gefortuneerde vastgoedhandelaar Willem E. vallen, die in gezelschap van H. door de pers is gefotografeerd. Ook deze vete kostte een aantal levens.

De Joegoslaaf J. werd in 2002 in Bulgarije aangehouden en uitgeleverd vanwege een celstraf die hij nog in Nederland moest uitzitten en zijn mogelijke betrokkenheid bij de aanslagen op topcriminelen Sam Klepper en Jan Femer. Volgens de recherchechef lijkt J. vanuit de zwaar bewaakte gevangenis in Vught nog steeds in staat orders te geven.

Pronker verwacht dat er een nieuwe liquidatie op komst is. Vorige maand werd in Spanje de 47-jarige Mirko Vukmirovic met kogels doorzeefd. Hij was een van de naaste getrouwen van J., zegt Pronker. Hij is ervan overtuigd dat de moord verband houdt met de liquidaties in Amsterdam.

Het is voor het eerst dat Pronker zich openlijk uitlaat over de liquidaties in de hoofdstad. Er is vorig jaar veel kritiek geuit op de Amsterdamse politie. Gesteld werd dat de rechercheurs machteloos staan tegenover de steeds brutaler opererende criminelen. De schietpartijen vinden ook vaker plaats op de openbare weg, met de kans op slachtoffers onder passanten.

Op een seminar van het Centrum voor Onderzoek naar de Georganiseerde Misdaad verweerde Pronker zich woensdag tegen de kritiek. 'We hebben goed inzicht in wat er gebeurt, maar dat is wat anders dan het bewijs leveren.' Hij wees van de hand dat de politie geen prioriteit geeft aan de liquidaties onder het mom van 'laten ze elkaar maar afmaken'. Pronker stelde dat voorkomen moet worden dat Nederland een vrijstaat wordt waar criminelen de rechtsstaat kunnen schofferen: 'We rechercheren de zaken tot op het bot uit, we staan niet met lege handen.' Hij zei dat het vinden van DNA-sporen op de plek van het misdrijf steeds meer aandacht krijgt. 'Op korte of langere termijn gaat dat iets opleveren. We hebben een lange adem.'

Een andere tactiek van de politie is het hinderlijk volgen van sleutelfiguren. Zo is Willem H. al enkele malen aangehouden op verdenking van vuurwapenbezit. Twee bodyguards van hem zijn toen gearresteerd en zijn gepantserde wagen werd in beslag genomen omdat er een geheime ruimte in zat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden