Willem E. vrijuit voor witwassen crimineel geld

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam mag de vastgoedmagnaat Willem E. niet vervolgen voor het witwassen van crimineel geld. Volgens de rechtbank heeft een omvangrijk financieel onderzoek 'geen voor verdachte belastende resultaten opgeleverd'....

Van onze verslaggever Jan Meeus

De rechtbank nam deze ongebruikelijke beslissing donderdag na een bezwaarschrift van E.'s advocaat tegen een beslissing van het OM om hem te vervolgen voor zijn rol als 'bankier voor de onderwereld'.

E.'s advocaat Pen noemt het resultaat van veertien jaar onderzoek door politie en justitie zeer mager. Mocht het OM overgaan tot het vervolgen van zijn cli dan ziet E. de afloop met vertrouwen tegemoet, liet de advocaat vrijdag weten.

Het Openbaar Ministerie overweegt beroep aan te tekenen tegen de beslissing. Justitie is het niet op alle punten eens met de waardering van de bewijsstukken. Een woordvoerder wil verder niet ingaan op de details van de zaak 'vanwege het vertrouwelijke karakter van de zitting'.

Het OM mag E. wel vervolgen voor zijn rol in de Bouwfondszaak, waarbij de vastgoedhandelaarmogelijk valsheid in geschrifte heeft gepleegd. Daarbij gaat het om een transactie tussen ABN Amro-dochter Bouwfonds en een bedrijf van E. en een zakenpartner. Bouwfonds en E.'s partner worden in die zaak ook verdacht, maar het onderzoek is nog niet afgerond.

Pen bevestigde vrijdag dat E. morgen zijn opwachting zal maken in het tv-programma Business Class van Harry Mens. Hij zal daar 'tekst en uitleg geven over de in zijn ogen volslagen onterechte aantijgingen'. Het voorgenomen tv-optreden is opmerkelijk, omdat hij de publiciteit doorgaans schuwt.

In 2002 procedeerde de vastgoedhandelaar tegen het maandblad Quote om publicatie van een foto te voorkomen. Daarop zat hij naast Heineken-ontvoerder Willem H. Die zaak werd door E. verloren.

De Volkskrant moest in februari een citaat van recherchechef Pronker rectificeren. Die beaamde de betrokkenheid van E.bij een vete tussen Hollandse criminelen over investeringen in vastgoed. Door te stellen dat die vete levens heeft gekost, zou een onterechte relatie zijn gelegd tussen E. en de levens, oordeelde de rechter. E. wilde ook dat de krant de zin over het verband tussen hem en de criminele vete zou rectificeren, maar daar zag de rechter geen reden toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden