Opinie

'Willem, de vuurwerktraditie loopt uit de hand en moet gemoderniseerd worden'

Vuurwerk hoort erbij, maar de traditie loopt uit de hand, schrijft Arno Bonte in zijn antwoord aan Willem Bosch. 'Zou het echt zo erg zijn als het nieuwe jaar voortaan wordt ingeluid met mooie professionele vuurwerkshows? Zonder gewonden, zonder schade en zonder overlast?'

OPINIE - Arno Bonte
Het vuurwerkfestival in Scheveningen in augustus. Beeld ANP
Het vuurwerkfestival in Scheveningen in augustus.Beeld ANP

Beste Willem,

Laat ik beginnen met een bekentenis: ik heb vroeger ook vuurwerk afgestoken. En ik genoot daar als jongetje net zo van als jij. Vuurwerk is niet weg te denken bij Oud en Nieuw. Maar de Nederlandse vuurwerktraditie is uit de hand aan het lopen.

Toen ik vijf jaar geleden samen met mijn GroenLinks-collega David Rietveld een opiniestuk schreef over de toenemende vuurwerkoverlast, kregen we daar heel veel reacties op. Een paar daarvan zullen me altijd bijblijven. Zoals die van de moeder die haar oog verloor toen ze haar zoontje hielp bij het afsteken van een vuurpijl. Of die van een man met astma die elke jaarwisseling door een hel gaat.

Dat heeft me aan het denken gezet over de houdbaarheid van de Nederlandse vuurwerktraditie. Want waarom zijn we het eigenlijk normaal gaan vinden dat we jaarlijks het nieuwe jaar inluiden met miljoenen euro's aan maatschappelijke schade? Waarom zijn we het normaal gaan vinden dat bij elke jaarwisseling de toekomst van honderden kinderen en jongeren letterlijk wordt verknald, doordat ze de rest van hun leven een oog of hand moeten missen?

Ik heb een vrijzinnige inborst, verbieden ligt niet in mijn aard. Maar als de vrijheid van 1,5 miljoen vuurwerkknallers ten koste gaat van de vrijheid, gezondheid en veiligheid van miljoenen anderen, dan mag de politiek in mijn ogen niet stil blijven zitten.

Driekwart van de Nederlanders ziet het liefst dat met Oud en Nieuw vuurwerk alleen door professionals wordt afgestoken. Ik denk dat dat een goede manier is om de vuurwerktraditie te moderniseren. Want zeg nou eerlijk, zou het echt zo erg zijn als het nieuwe jaar voortaan wordt ingeluid met mooie professionele vuurwerkshows? Zonder gewonden, zonder schade en zonder overlast?

Champagne smaakt zoveel beter zónder kruitdampen.

Arno Bonte is fractievoorzitter van GroenLinks Rotterdam en initiatiefnemer van het Meldpunt Vuurwerkoverlast. Twitter @arnobonte

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden