Willem-Alexander legt in Canada de kers op de taart

Wat? Kassen
Waarnaartoe? Canada

Een kas in Lelystad. Beeld Cigdem Yuksel

Exporteren we als Nederland ook complete kassen?

Nederland exporteert alles. En zeker alles wat met agri-industrie te maken heeft. Dus het hoogtepunt van het staatsbezoek van het koningspaar aan Canada was de ondertekening van een contract waar het bedrijf AAB Nederland een order binnenhaalde van 100 miljoen Canadese dollar (75 miljoen euro). Voor dat bedrag zal in Saint-Felicien ten noorden van Quebec 34 hectare aan kassen worden gebouwd. Opdrachtgever is het Canadese bedrijf Serres Toundra.

Ik las zoiets. Er werd gesproken van AAB International?

Ja, niet te verwarren met AAB international in Maarssen. Die doet in elektronische componenten. Het gaat om AAB in Naaldwijk, een consultancybedrijf midden in de glazen stad van het Westland. AAB staat in dit geval voor Agro Advies Bureau.

Danken we de order aan de koning?

Zo werkt het niet. De Canadezen gaan echt niet als een gek orders afsluiten als de koning op visite komt, hoe goed en historisch de banden tussen de landen ook mogen zijn. Over de order is een half jaar onderhandeld. Er is alleen haast gemaakt. 'Het was de kers op de taart voor de handelsmissie van de BV Nederland en dus ook voor het koninklijk paar', zei Piet van Velden van AAB.

En wat gaat er nu gebeuren?

Het contract ging over de aanbesteding van de realisatie van een glastuinbouwcomplex van 8,5 hectare. Dat is de eerste fase. Er komen nog drie fases van elk 8,5 hectare, zodat het totaal op 34 hectare uitkomt. Dat complex moet in 2019/2020 gereed zijn. Maar in de zomer van 2016 zullen de eerste producten daar al uit de kas moeten komen: vooral snackkomkommers en gewone komkommers.

Is het een uitdagend project?

Ja zeker. De klimatologische omstandigheden in dit deel van Canada zijn niet echt ideaal. Maar het grote voordeel is dat er duurzame energie - afvalwarmte van een lokale papierfabriek - beschikbaar is voor het verwarmen van de kassen. Daarnaast heeft Serres Toundra ook afnamecontracten bedongen van de supermarktketens in de omgeving. Die zullen de komkommers kopen. Mocht de lokale bevolking die niet lusten, dan zal overgeschakeld worden op andere producten, bijvoorbeeld tomaten.

Doet AAB al het werk zelf?

Nee. AAB zal het bouwmanagement van het gehele project verzorgen en zal ook personeels- en managementadvies geven. De teeltbegeleiding en de begeleiding van de opkweek zijn inmiddels ook aan Nederlandse bedrijven uitbesteed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden