Willem-Alexander: Koning draagt ook eigen verantwoordelijkheid

Het feit dat de koning van Nederland geen politieke verantwoordelijkheid heeft, betekent niet dat hij geen verantwoordelijkheid draagt. 'Anders zou de eed die ik straks afleg betekenisloos zijn', zei koning Willem-Alexander dinsdag in zijn aanvaardingstoespraak in De Nieuwe Kerk.

Jeroen Visser
Willem-Alexander en Máxima in de Nieuwe Kerk. Beeld afp
Willem-Alexander en Máxima in de Nieuwe Kerk.Beeld afp

De kersverse koning benadrukte in zijn toespraak dat hij naar de vergadering van de Eerste en Tweede Kamer was gekomen, 'om te worden ingehuldigd'. 'Deze eed bevestigt het verbond' tussen koning en volksvertegenwoordiging, aldus Willem-Alexander. Het koningschap vormt een 'een directe verbinding met ons staatkundig verleden', zei de koning. Een gezamenlijk 'tapijt van onze geschiedenis waaraan ook wij vandaag gemeenschappelijk verder weven'.

Willem-Alexander zei dat vertrouwen 'is gestoeld op wederkerig vertrouwen' tussen burgers en overheid. 'Alle publieke ambtsdragers, of ze nu gekozen zijn, benoemd of aangewezen, hebben aan dat vertrouwen hun bijdrage te leveren. Zó wordt de democratie onderhouden.' Zijn moeder Beatrix heeft die bijdrage aan het vertrouwen geleverd, aldus de koning. Dat was 'de basis van haar gezag'. 'Zij gaf daaraan uiting als zij dat nodig vond', aldus Willem-Alexander. (...) 'Anders zou de eed, die ook ik zo dadelijk in deze Verenigde Vergadering zal afleggen, betekenisloos zijn.'

Samenwerking
Willem-Alexander zei daarnaast dat veel mensen zich momenteel 'kwetsbaar en onzeker' voelen over zaken als inkomen, werk of gezondheid. Hij benadrukte dat 'onze kracht niet ligt in afzondering, maar in samenwerking'. Als familie en als burgers, en 'als bewoners van deze aarde, die zich geconfronteerd zien met tal van opgaven die alleen in internationaal verband zijn op te lossen'.

De koning zei het als zijn opdracht te zien verbindingen te leggen en uit te dragen wat ons verenigt, 'ook in tijden van grote vreugde en diep verdriet'. Hij zei de democratie te willen onderhouden en het algemeen belang te dienen. Ook uitte hij zijn dankbaarheid voor de ruimte die hij heeft gekregen om zich voor te bereiden op het koningschap. 'Dat heeft me bewust gemaakt van wat ik in mijn positie kan betekenen', aldus de koning. 'Met vertrouwen durf ik tegen mezelf en de wereld te zeggen: ik aanvaard dit ambt met overtuiging.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden