Willem-Alexander heeft aan de W van Wilhelmina niet genoeg

VAN ONZE VERSLAGGEVERS JAN HOEDEMAN en REMCO MEIJER

DEN HAAG - Jarenlang vertelden gidsen aan bezoekers van de Ridderzaal dat de letter B boven aan de troon na de inhuldiging van prins Willem-Alexander vervangen zou worden door de W. De W van Willem. Want zo zou de nieuwe koning zich, naar eigen zeggen, gaan noemen: Willem IV. Een makkie voor de Rijksgebouwendienst, beheerder van de Ridderzaal, want de W lag al klaar. De W van Wilhelmina, die bewaard is gebleven.

Inmiddels vertellen de gidsen een ander verhaal. Een verhaal dat klopt volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Op de troon komen de letters WA te staan. Zo wil de nieuwe koning het. De Rijksgebouwendienst zal zoals gebruikelijk de firma Moesman aan het werk zetten. De Haagse meubelmaker, hofleverancier bovendien, moet op ambachtelijke wijze de initialen van hout vervaardigen.

Koning Willem-Alexander maakt daarmee opnieuw duidelijk associaties met zijn verre voorgangers Willem I, II en III te willen vermijden. Het oude idee zich Willem IV te noemen, in 1997 tegen Paul Witteman nog met overtuiging uitgesproken, heeft hij ergens onderweg losgelaten. Voor intimi heet hij Alexander, of zelfs Alex, maar zijn naam voor de buitenwacht is het ondeelbare Willem-Alexander. 'Dat koppelteken staat er niet voor niets', geeft hij in kleine kring als toelichting.

Het blijkt ook uit een ander detail. De hofhouding onder koningin Beatrix draagt een speldje met de letter B. Het chiffre heet het officieel. Daaraan zijn tijdens een bezoek in het land de hofdignitarissen herkenbaar. De sierlijke B werd door Beatrix zelf ontworpen.

De chiffres zijn in beheer bij de ceremoniemeester van het hof. Op dit moment wordt aan een nieuw ontwerp voor het chiffre gewerkt. Met de letters WA. De vervaardiging van het oude chiffre was in handen van een buitenlandse firma. Voor het nieuwe chiffre, zegt de RVD, 'wordt aan diverse bedrijven offerte gevraagd'.

Hoe het WA-logo eruit komt te zien, is wellicht af te leiden van de acht betonnen paaltjes bij Willem-Alexanders vroegere woonhuis aan Noordeinde 66. Daarin zijn, toen het pand tussen 1993 en 1995 voor kroonprinselijke bewoning gereed werd gemaakt, zijn initialen aangebracht - de A kunstig verweven met het midden van de W.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden