Wilhelmina had liever geen vluchtelingen als buren

Ronald Giphart schrijft dat koningin Wilhelmina zich in de jaren dertig uitsprak tegen de NSB van Anton Mussert (de Volkskrant, 21 februari). Hij legt een verband tussen die stellingname en de huidige, vermeende anti-Wildershouding van koningin Beatrix. Giphart verzuimt echter te vermelden dat de opstelling van koningin Wilhelmina tegenover Joodse vluchtelingen uit nazi-Duitsland in 1938 juist sterk overeenkwam met de huidige opstelling van Wilders en diens electoraat tegen de komst van asielzoekers.


Toen in maart 1939 werd besloten om Joodse vluchtelingen uit Duitsland op te vangen in de buurt van Paleis Het Loo, kreeg minister van Binnenlandse Zaken Van Boeyen een brief van het Kabinet der Koningin waarin stond dat 'Hoogstdezelve bepaald betreurt' dat het vluchtelingenkamp in de buurt van haar paleis gevestigd zou worden. Liever had de koningin gehad dat het kamp 'veel verder van het Loo had gelegen'.


Hierop werd besloten om het kamp alsnog in Westerbork (Drenthe) te vestigen. Voor het overschatten van de edele motieven van koninklijke families dient men altijd waakzaam te zijn.


Daniela Hooghiemstra


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden