Update

'Wilders zou willen breken': Onderhandelingen Catshuis 'in moeilijke fase'

De onderhandelingen in het Catshuis tussen VVD, CDA en gedoogpartner PVV verkeren in 'een moeilijke fase'. Dat liet de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vanmiddag weten. Het is voor het eerst dat er een mededeling wordt gedaan over de onderhandelingen over de bezuinigingen.

PVV-leider Geert Wilders bij het Catshuis.Beeld ANP

De RVD meldde ook dat de onderhandelingen vandaag vroegtijdig zijn beëindigd. Morgen om 10.00 uur gaan de gesprekken weer verder. Dat het beraad nu is afgebroken, geeft ruimte aan de fracties van VVD, CDA en PVV om intern te overleggen.

Volgens de NOS zou Geert Wilders ernstig overwegen om met de onderhandelingen te stoppen. Hij wil niet zijn handtekening onder een aantal hervormingen zetten. De PVV-voorman zou 'er nog een nachtje over willen slapen'.

Ingrepen op onder meer het terrein van sociale zekerheid, zoals WW en ontslagrecht, liggen de PVV in deze economische moeilijke tijden zwaar op de maag.

Opmerkelijk
De mededeling van vanmiddag is opmerkelijk omdat er door premier Mark Rutte een totale mediastilte was afgekondigd voor de duur van de onderhandelingen.

Premier Rutte en de andere onderhandelaars weigerden de afgelopen weken steevast om iets te zeggen over de voortgang van de gesprekken in het Catshuis.

Vorige week werd wel duidelijk dat de onderhandelingen de besluitvormingsfase naderen, maar dat de standpunten nog op een aantal onderwerpen ver uit elkaar liggen.

Tekort
De onderhandelingen begonnen op 5 maart, nadat het Centraal Planbureau (CPB) zijn prognose had gegeven van het begrotingstekort van de komende drie jaar. Het CPB berekende dat Nederland in 2013 tussen de 9,6 en 16 miljard euro moet bezuinigingen om aan de Europese regels te voldoen. Die schrijven voor dat het begrotingstekort niet hoger mag zijn dan 3 procent. Als Nederland niet bezuinigt, loopt het tekort in 2013 op tot 4,6 procent, zo becijferde het CPB.

Vorige week liet de Europese Commissie weten dat Nederland uiterlijk 30 april een plan moet inleveren voor het terugdringen van het tekort. Premier Rutte bevestigde vandaag in een brief aan de Kamer dat dit zal gebeuren.

Weinig plezier
Bij aanvang van de gesprekken werd gezegd dat het proces minimaal drie weken in beslag zou nemen. Wilders merkte toen al op dat het 'misschien wel langer' zou duren dan drie weken. De PVV-leider zei ook dat het 'moeilijk' zou worden en dat hij 'met weinig plezier' de onderhandelingen inging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden