Wilders zoekt al jaren de confrontatie met Beatrix

Voor het eerst heeft koningin Beatrix gereageerd op de aanvallen van de PVV aan haar adres. Dat heeft nog lang geduurd, want Wilders' tweet over haar moskeebezoek was zeker niet de eerste keer dat de PVV-voorman haar bekritiseerde. Vooral met Beatrix' kersttoespraken heeft Wilders moeite.

PVV-leider Geert Wilders verlaat het paleis Noordeinde na afloop van een onderhoud met koningin Beatrix tijdens de formatie in 2010. Beeld anp

25 december 2007:
Na de kersttoespraak in 2007 meende Geert Wilders dat de koningin 'als een haas' uit de regering moest worden gezet. In de zinsnede 'grofheid in woord en daad tast de verdraagzaamheid aan' zag Wilders een aanval op zijn Partij voor de Vrijheid.

'Dit is een politieke toespraak tegen ons, waarin het multiculti-ideaal wordt opgehemeld door iemand die niet gekozen is en die ik politiek niet kan aanspreken. Ik vind dat zij als een haas de regering uit moet worden gestuurd', zei hij toen.

Zomer van 2010:
Het is de zomer van de formatie die uiteindelijk zal leiden tot de gedoogconstructie zoals we die nu kennen. Toen de PVV zich in eerste instantie terugtrok uit de onderhandelingen, omdat Wilders geen vertrouwen meer had in het CDA, stelde Beatrix opnieuw Herman Tjeenk Willink als informateur voor een 'korte tussenronde'; dat besluit kwam niet overeen met de wens van de partijleiders van de VVD, CDA en PVV om verder te gaan met een rechts gedoogkabinet.

Het verslag van deze tussenronde van Tjeenk Willink, jarenlang vertrouweling van Beatrix, suggereerde dat de drie leiders hun eigen koers willen bepalen. Net als in het geval van informateur Lubbers eind juli van dat jaar hielden ze de deur dicht voor suggesties van de vicevoorzitter van de Raad van State.

25 december 2010:
Wederom een smalende reactie van Wilders op de rede van Beatrix op Eerste Kerstdag. Zij stelde dat de kracht in de Nederlandse samenleving moet worden gezocht in dat wat verbindt in plaats van in het vergroten en verharden van tegenstellingen. Enkele uren later twitterde Wilders: 'De twaalf opgepakte Somalische terreurverdachten zochten volgens mij in Nederland niet direct naar wat ons verbindt en delen onze waarden vast ook niet.'

In Rotterdam werden dat jaar op kerstavond Somaliërs opgepakt, die werden verdacht van het beramen van een terreuraanslag.

1 september 2011:
Geert Wilders heeft zijn plannen uit 2007 concrete invulling gegeven. Want, zo meent Wilders: de politieke rol van het staatshoofd staat op gespannen voet met diens onpartijdigheid. Daarom moet de Koning uit de regering, de Raad van State en de kabinetsformatie. De PVV wil met deze moderniseringen een ceremoniële monarchie overhouden.

Wilders toen: 'Het is anno 2011 niet meer van deze tijd dat een erfelijk koningschap samengaat met het lidmaatschap van de regering.'

Volgens Wilders moet er 'zo snel mogelijk' een einde komen aan de politieke invloed van de Koning. Daarbij gaat het Wilders 'absoluut niet' om een afrekening. 'Het gaat om het ambt, niet om de persoon, voor wie wij veel respect hebben.'

18 november 2011:
Al in november had Wilders problemen met het bezoek van Beatrix aan Oman. De PVV vroeg zich af of het staatsbezoek wel moest doorgaan, omdat er weinig informatie werd verschaft over de toestand in het sultanaat. Een jaar eerder werd het staatsbezoek immers nog afgelast wegens de onrust die de Arabische Lente met zich bracht.

Ook vindt de PVV dat de koningin islamitische landen bij voorkeur moet mijden.

25 december 2011
En ook dit jaar nam Wilders aanstoot aan de kerstrede van Beatrix. Zij brak een lans voor duurzaamheid en hekelde de geldzucht in de samenleving. Vrijwel direct nadat de boodschap was uitgezonden, twitterde Wilders: 'Mijn hemel is de Majesteit stiekum lid geworden van GroenLinks?'

8 januari 2012:
En afgelopen zondag schoot de kleding van de majesteit bij een moskeebezoek in Abu Dhabi in het verkeerde keelgat. Prompt volgde er Kamervragen van de PVV over deze 'wanvertoning'.

Beatrix reageerde vandaag voor het eerst. Ze noemde de ophef echte onzin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden