Wilders: zo snel mogelijk 'nieuwe gulden' invoeren

De invoering van de euro heeft Nederland economische groei en de burgers koopkracht gekost. Dit welvaartsverlies zal de komende jaren alleen maar doorzetten. Nederland moet daarom zo snel mogelijk uit de euro stappen en 'de nieuwe gulden' invoeren.

DEN HAAG - Dat zei PVV-leider Geert Wilders maandag bij de presentatie van het rapport Nederland en de euro dat het Britse bureau Lombard Street Research in zijn opdracht heeft gemaakt. 'De euro is geen geld; de euro kost geld.' Het wel of niet uit de euro stappen moet door middel van een referendum aan de Nederlanders worden voorgelegd, vindt Wilders.


De PVV wilde onderzocht hebben of het waar is dat de euro meer voordelen dan nadelen brengt, zoals de gangbare opvatting in Europa is. Volgens het rapport is aantoonbaar dat met Nederland vergelijkbare landen als Zweden en Zwitserland het de afgelopen tien jaar economisch beter hebben gedaan. Zij bleven buiten de eurozone.


Volgens Wilders probeerde EU-president Herman Van Rompuy zondag 'ons bang te maken' toen hij 'bij de publieke omroep het spookbeeld van de jaren dertig en stijgende rentes' opriep in reactie op een mogelijk uittreden uit de euro. 'De waarheid is dat binnen de euro de rente centraal wordt bepaald, waardoor onze rente te hoog en de rente voor de knoflooklanden te laag was. De huidige crisis is hiervan het gevolg.'


Ook Lombard-onderzoeker Charles Dumas nam Van Rompuy op de korrel. 'Hij draait de boel om. Juist als we doorgaan met de euro komen we in een jarendertigscenario terecht.' Zijn bureau claimt een 'objectieve analyse' te hebben gemaakt. 'Wij hebben geen instructies gekregen wat betreft enige voorkeur die de PVV inmiddels mogelijk heeft.' Wilders voegde daaraan toe: 'Lombard Street heeft een internationale reputatie hoog te houden die het niet op het spel zet voor de belangen van een Nederlandse politieke partij.'


De financieel woordvoerder van de PVV in de Tweede Kamer, Teun van Dijck, vraagt vandaag bij de regelingen in de Kamer om een reactie van het kabinet op het rapport. Daarna wil hij een Kamerdebat 'over het doormodderen op deze heilloze weg'.


Commentaar Pagina 28


De euro was en is slecht voor Nederland, vindt Geert Wilders. Hij wordt, zoals verwacht, gesteund door een rapport van een eurosceptisch Engels onderzoeks-bureau. Dus moet de gulden terug. Hoe reëel en/of verstandig is dat?


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.