NieuwsGeert Wilders

Wilders ziet nieuwe bewijzen dat het kabinet zich actief bemoeide met zijn strafrechtelijke vervolging

PVV-leider Geert Wilders ziet in vrijdag openbaar geworden interne documenten van het ministerie van Justitie en Veiligheid nieuwe bewijzen dat het kabinet zich actief bemoeide met zijn strafrechtelijke vervolging. In de Tweede Kamer groeit ondertussen de irritatie over de wijze waarop het departement omgaat met de verwijten van politieke inmenging.

Geert Wilders staat de pers te woord. De PVV-voorman is woest over een openbaar gemaakt geheime nota waaruit zou blijken dat toenmalig minister van Justitie Ivo Opstelten wel degelijk bemoeienis had bij zijn vervolging. Beeld ANP

De interne ambtelijke stukken zijn naar buiten gekomen via RTL Nieuws. Daaruit blijkt dat er overleg was tussen toenmalig minister Ivo Opstelten en het College van procureurs-generaals nog voordat ‘formeel’ het besluit was gevallen om tot vervolging van de PVV-leider over te gaan vanwege zijn uitlatingen over ‘minder Marokkanen’. Het OM heeft altijd gezegd dat de beslissing om Wilders te vervolgen geheel zelfstandig is genomen en dat pas daarna het ministerie is geïnformeerd. 

Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid is daar niets in veranderd. ‘De stukken die nu centraal staan in de berichtgeving van RTL stammen van ná het bekendmaken van de vervolgingsbeslissing aan de toenmalige minister’, aldus een woordvoerder. Dat het ‘voorgenomen besluit’ van het OM nog moest worden geformaliseerd toen het overleg met Opstelten plaatsvond, doet daar niks aan af, meent het departement. Volgens het ministerie was er daarom ook ‘geen bijzondere reden’ om de stukken eerder naar buiten te brengen. 

Minister van Justitie van Veiligheid Ferdinand Grapperhaus benadrukte vrijdag wederom dat het OM zelfstandig een besluit heeft genomen. ‘Ik acht die onafhankelijkheid van het grootste belang.’ Volgens Grapperhaus is het wel gebruikelijk dat een minister op de hoogte wordt gesteld als er gevoelige strafzaken aankomen.

Het OM wil niet ingaan op de nieuwe verwijten van Wilders over politieke inmenging. Dat zal dinsdag pas gebeuren als het proces wordt hervat tegen de PVV-leider, die al jaren zegt slachtoffer te zijn van een politiek proces. Volgens RTL Nieuws beweert een anonieme bron, een hoge ambtenaar, dat Opstelten destijds inderdaad bij het OM heeft aangedrongen op vervolging. 

Geen hard bewijs

Bij enkele partijen in de Tweede Kamer groeit ondertussen de irritatie over de wijze waarop het ministerie omgaat met verwijten van politieke inmenging. ‘De informatie komt in brokjes naar buiten’, zegt D66-Kamerlid Maarten Groothuizen. ‘Het lijkt wel een salamitactiek. Het ministerie moet transparant zijn.’ Ook de PvdA meent dat het departement zelf de twijfel aanwakkert. ‘Nu blijkt dat de minister wel met het OM overlegde toen er nog geen definitief besluit was genomen’, constateert Kamerlid Attje Kuiken. ‘Zo ontstaat opnieuw de schijn van politieke bemoeienis.’

In tegenstelling tot Wilders zien andere partijen nog geen harde bewijzen dat Opstelten daadwerkelijk het OM in 2014 onder druk zette om over te gaan tot vervolging van de PVV-leider. ‘Je krijgt er geen grip op’, zegt Kamerlid Theo Hiddema van Forum voor Democratie. ‘We weten niet wat er is besproken. Dan kan ik ook niet vaststellen dat er politieke inmenging is geweest.’

Wilders werd in 2016 veroordeeld wegens aanzetten tot discriminatie en groepsbelediging. Dinsdag gaat het hoger beroep verder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden