Wilders ziet niets in gesprek met Hirsi Ali

Het Tweede-Kamerlid Wilders heeft geen behoefte om met andere bedreigde politieke collega's een gemeenschappelijke visie tegen de radicale islam in Nederland te ontwikkelen....

ANP

De VVD-politica zei dat mensen als de Amsterdamse burgemeester Cohen, zijn wethouder Aboutaleb en Wilders zo'n gemeenschappelijke visie moeten ontwikkelen om te voorkomen dat radicale moslims hen uit elkaar drijven. Wilders benadrukte dat hij al een duidelijke visie op de islam heeft.

Ook wees hij erop dat hij vrijwel niets gemeen heeft met Cohen en Aboutaleb. 'Het enige dat we gemeenschappelijk hebben, is dat we allemaal bedreigd worden door dezelfde mensen en door dezelfde organisatie worden bewaakt. Dat gemeenschappelijke is geen basis voor een gesprek. Wat zou eruit moeten komen?', zei het uit de VVD gestapte Kamerlid.

Het is volgens hem nu ook niet de tijd om 'te praten en te dineren', maar wel om snel en hard in te grijpen om Nederland veiliger te maken. 'Ik heb er geen behoefte aan om in een soort polderoverleg te gaan pacificeren met mensen waar ik weinig tot niets mee heb. 'Het is bijna voorjaar: het is tijd voor de grote schoonmaak', zei Wilders, die de uitnodiging van zijn 'goede collega en persoonlijk vriendin' niet zal aannemen.

Op voor hem wezenlijke punten verschilt hij van mening met Hirsi Ali, Cohen en Aboutaleb. Zo moeten wat Wilders betreft de grenzen dicht voor niet-westerse allochtonen, moeten 'straat- en staatsterroristen' het land uit en hoort Turkije als moslimland volgens hem niet thuis in de Europese Unie. 'Ik ga daar geen water bij de wijn doen', zei het onafhankelijke Kamerlid.

Wilders is ook geen voorstander van een moslimpartij in Nederland. 'Ik zie niet in waarom wij enige macht met de islam en de islamieten zouden moeten delen', zei hij. Wilders zou het betreuren als de moslimpartij in het parlement zou komen, maar hij voegde eraan toe dat hij de partij in dat geval geen strobreed in de weg zal leggen.

Volgens fractievoorzitter Halsema van GroenLinks leiden de jongste uitspraken van Wilders alleen maar tot een verharding van de maatschappelijke verhoudingen. 'Hij komt zichtbaar alleen te staan. Hij verschanst zich in het smalle electorale gelijk en is dus niet geïnteresseerd in het bij elkaar brengen van mensen die een vreedzame oplossing willen. Ook plaatst hij een miljoen moslims buiten de maatschappelijke orde', zei Halsema.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden