Wilders wisselt van boksbal: SP in plaats van PvdA

Jarenlang was de PvdA - 'de Partij voor de Arabieren' - de favoriete boksbal van PVV-leider Geert Wilders. Nu de peilingen een stormachtige opkomst van de SP van Emile Roemer laten zien, lijkt Wilders zijn vizier te hebben verlegd. In een interview met Frits Wester op RTLZ ging hij vol in de aanval tegen de socialisten.

D66-leider Alexander Pechtold en SP-leider Emile Roemer kijken naar PVV-fractievoorzitter Geert Wilders tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer. © ANP

Als de SP zou gaan regeren (samen met de PvdA) dan zou dat 'een rampscenario' zijn, Nederland zou verworden tot een land 'waar je eigenlijk niet zou willen wonen', en de SP'ers zouden 'allemaal wolven in schaapskleren' blijken te zijn. Hoezeer hij de wind in de zeilen van de SP ook 'gunt'; 'ik ga tot het uiterste om dat te kunnen voorkomen'.

Federaal Europa
Ook bij de vijf punten die Wilders noemde waarop hij het niet eens was met de partij van Emile Roemer, liet hij weinig ruimte voor nuancering. Van het partijprogramma van de SP 'zakte zijn broek af'. Wilders' merkwaardigste constatering: de SP is vóór een federaal Europa.

Volgens Wilders is een Europese politieke unie, een federaal Europa, het uiteindelijke doel van de SP, en is dat iets waar de kiezers van de partij 'totaal anders' over denken. Dat is een op z'n minst opvallende conclusie over de SP, aangezien die succesvol ageerde tegen een Europese grondwet en op de eigen website het Europese standpunt als volgt verwoordt: 'Het huidige proces van uitbreiding en verdieping van de Europese samenwerking is te veel omvattend en dient te worden gekeerd.'

Duurder
Verder wil de SP volgens Wilders 'miljarden extra per jaar' in ontwikkelingssamenwerking stoppen en opent het de deuren voor nieuwe massa-immigratie. Nederland wordt kortom 'onveiliger, Europeser en duurder'.

Politiek gezien moet Wilders ook wel de aanval openen op Roemer en de zijnen. Sinds half december schoot Roemer in de peilingen met 7 zetels omhoog, Wilders verloor er 7 en staat nu op 20 zetels, de laagste score sinds het aantreden van het kabinet in oktober 2010. Volgens Roemer is er voor het eerst 'heel duidelijk' sprake van een overloop tussen PVV en SP.

Pijn
Het is de prijs die Wilders betaalt voor de gedoogconstructie, denkt Wilders zelf. Compromissen sluiten doet soms pijn, zei Wilders in het interview. Dan is in de oppositie zitten, en vast kunnen houden aan het eigen partijprogramma een stuk makkelijker.

Het echte venijn bewaart Wilders overigens nog altijd voor de PvdA. Waar hij Job Cohen wegzette als een bedrijfspoedel, daar is Emile Roemer nog steeds 'een sympathieke man' wie hij het succes 'van harte' gunt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden