Wilders wil weten welke informatie er is gelekt, dan pas weer campagne op straat

Geert Wilders 'neemt het zekere voor het onzekere' en stopt voorlopig met alle campagneactiviteiten in de buitenlucht. Dat heeft de PVV-leider donderdag bekendgemaakt naar aanleiding van het mogelijke lek bij de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB), die verantwoordelijk is voor zijn beveiliging.

Geert Wilders tussen zijn beveiligers, afgelopen weekeinde in Spijkenisse. Beeld anp
Geert Wilders tussen zijn beveiligers, afgelopen weekeinde in Spijkenisse.Beeld anp

'Ik wil eerst weten welke informatie over mijn beveiliging is gelekt en aan wie het is doorgespeeld', zei Wilders. Eerder bleek dat een agent van de DBB wordt verdacht van het lekken van informatie naar Marokkaans-Nederlandse criminelen. Farid K. werd maandag aangehouden.

Donderdag besloot de rechtbank dat K. zijn proces in vrijheid mag afwachten. Het Openbaar Ministerie had gevraagd hem veertien dagen langer vast te houden en beraadt zich over hoger beroep.

'Het is veilig'

Farid K. zou geen persoonlijk beveiliger van Wilders zijn geweest, maar deed vooronderzoek naar plaatsen die beveiligde personen van plan waren te bezoeken. Donderdag meldde het AD dat hij al eerder werd verdacht van integriteitsschendingen. Er zou onderzoek naar hem gedaan zijn toen hij nog voor de Utrechtse politie werkte omdat hij mogelijk politie-informatie doorspeelde. Ook zijn er berichten dat zijn broer eerder bij de politie is ontslagen wegens lekken.

Die berichten waren gisteren voor Wilders aanleiding zijn campagne-activiteiten stop te zetten, omdat hij 'het risico niet wil nemen'. 'Dat ik geen campagne kan voeren is iets verschrikkelijks, maar het gaat niet alleen om mij. Er komen honderden mensen op deze bijeenkomsten af. Ik hoor vanuit de media steeds nieuwe informatie over de verdachte, en wil nu eerst weten wat er is gelekt en waar dat is terechtgekomen. Deze man ging over mijn veiligheid.'

De publieke optredens van Wilders die op de rol stonden, waren al beperkt: aanstaande zaterdag zou hij gaan flyeren in Volendam, dat gaat nu niet door. Welke andere campagneactiviteiten mogelijk worden geschrapt, is niet bekend.

Volgens het kabinet is de veiligheid van alle politici, en dus ook van Wilders, gewaarborgd en zou hij gewoon campagne kunnen voeren. 'Ik begrijp echt wel dat Wilders al heel lang onder moeilijke omstandigheden zijn werk moet doen', zegt Stef Blok, minister van Justitie en Veiligheid. 'Maar we zijn er echt van overtuigd dat hij veilig zijn werk kan doen.'

Donderdag werd eveneens bekend dat twee chefs van de Landelijke Eenheid van de politie, waar de in opspraak geraakte Dienst Bewaken en Beveiligen onder valt, andere functies krijgen binnen de politieorganisatie. Het gaat om Theo van der Plas en Michel Baeten.

Van der Plas wordt verantwoordelijk voor cybercrime en voor Baeten gaat zich richten op de samenwerking met defensie. De politie stelt dat de functiewissel niets te maken heeft met de ophef over de DBB. 'Het is misschien een wat onhandige timing, maar de wisseling van functie was al eerder gepland', aldus een woordvoerder van de Landelijke Eenheid.

Vijf vragen over het lek

Faris K. zou via een 'bevriende tussenpersoon' informatie uit opsporingsonderzoeken hebben verhandeld. Hoe gaat het nu verder?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden