Wilders wil uitleg vervolging Jordanië

PVV-leider wil weten wat de consequenties zijn van het besluit van justitie in Jordanië om hem te vervolgen wegens het aanzetten tot haat in Fitna.

‘Ik wil weten of het risico bestaat dat een land om mijn uitlevering vraagt’, zei Wilders dinsdag. ‘Ik wil niet het risico lopen in België of Thailand te worden opgepakt en dat ik vervolgens aan Jordanië word uitgeleverd.’

Uit documenten van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat de zaak tegen Wilders voor de rechter zal komen. Sinds 10 juni, de dag waarop volgens die notitie de aanklacht is geregistreerd, kan Amman via Interpol verzoeken om de aanhouding van Wilders als het Tweede Kamerlid in het buitenland verblijft.

‘Ik hoop dat dit alleen theoretisch kan. Maar ik wil niet 1 procent risico lopen dat die theorie praktijk wordt’, zei Wilders. De politicus wil daarom van Verhagen horen wat hij zal doen om dat te voorkomen.

Ook loopt Wilders, zodra hij een stap over de grens zet, de kans te worden opgepakt en uitgeleverd aan Jordanië. In theorie is hij in elk land vogelvrij. ‘Zelfs als ik met mijn vrouw in Antwerpen ga winkelen, kan ik worden opgepakt’, zegt Wilders.

Niet lichtvaardig
De minister zei dat hij de kwestie ‘zeer alert’ volgt. ‘U kunt ervan uitgaan dat ik hier niet lichtvaardig mee omga.’ Het ministerie van Buitenlandse Zaken brengt momenteel de mogelijke gevolgen van een internationaal arrestatiebevel tegen Wilders in kaart.

Twee weken geleden ontstond plotseling onzekerheid of een voorgenomen kort bezoek van Wilders aan een land in Oost-Europa, lid van de Europese Unie, wel kon doorgaan. Pas nadat de Nederlandse ambassade in Amman verzekerde dat een eventueel besluit over vervolging niet eerder dan ná het weekeinde zou vallen, kon het bezoek doorgang vinden.

De maandag daarop viel inderdaad het besluit, zo staat in de interne rapportage te lezen. ‘De openbaar aanklager heeft de aanklacht op 10 juni geregistreerd, wat wil zeggen dat de zaak voor de rechter zal komen’, aldus het document. Sinds die tijd kan Amman via Interpol aan elk land waar Wilders zich bevindt om diens aanhouding vragen zodat hij in Jordanië terecht kan staan.

Onveilig
Ook landen die geen uitleveringsverdrag met Jordanië hebben, kunnen daar evengoed wél toe besluiten. Zelfs in landen als de Verenigde Staten en Israël, waar Wilders vaak verblijft, zegt hij zich nu onveilig te voelen. Buitenlandse Zaken schrijft bij elk buitenlands bezoek een analyse te zullen maken van het risico van aanhouding. Bij twijfel zal een schriftelijke garantie worden gevraagd dat de Nederlandse parlementariër niet wordt aangehouden.

Wilders beschuldigt de Jordaanse regering van betrokkenheid. ‘De regering in Amman keurt dit goed. In zulke dictaturen zijn rechter en overheid één.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden