Wilders wil opheldering over Albayrak

Fractieleider Geert Wilders van de PVV wil opheldering van premier Jan Peter Balkenende over een strafklacht die een Turkse advocaat dreigt in te dienen tegen staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie....

ANP

De advocaat Kemal Kerinsciz zei donderdag in de tv-rubriek EénVandaag dat hij een aanklacht overweegt tegen Albayrak, die naast een Nederlands ook een Turkse paspoort heeft. Volgens hem kan het niet door de beugel dat ze deel uitmaakt van een regering die de Armeense genocide van 1915 veroordeelt. Turkije ontkent officieel dat deze genocide heeft plaatsgevonden.

Wilders zei eerder al dat Albayrak moet aftreden omdat ze er twee paspoorten op nahoudt. Bij het debat over de regeringsverklaring diende hij een motie in om Albayrak en staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken), die ook een Marokkaans paspoort heeft, tot aftreden te dwingen. Hij kreeg daarvoor echter geen enkele steun.

Wilders ziet in de uitspraken van Kerinsciz een bevestiging dat bewindslieden met een dubbele nationaliteit in loyaliteitsproblemen kunnen komen. Hij wil van Balkenende weten waarom hij in het debat over de regeringsverklaring niet op een mogelijke strafklacht tegen Albayrak is ingegaan.

Vicepremier en PvdA-leider Wouter Bos zei vrijdag na de ministerraad zich geen zorgen te maken over de positie van zijn partijgenote Albayrak. Hij wees erop dat het grondwetsartikel waarop Turkije haar eventueel zou kunnen aanpakken ‘onderdeel is van de discussie over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie’. Premier Jan Peter Balkenende noemde het merkwaardig dat Kerincsiz de discussie omkeert door de loyaliteit van Albayrak aan Turkije aan de kaak te stellen. Wilders trok juist haar loyaliteit aan Nederland in twijfel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden