Update

'Wilders' wil is wet'

DEN HAAG - In Den Haag nam PvdA-leider Job Cohen de aftrap in het eerste Tweede Kamerdebat sinds de installatie van het nieuwe kabinet.

Van onze redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Cohen had kritiek op de manier waarop het kabinet is opgebouwd. Door de gedoogconstructie heeft PVV-leider Geert Wilders de touwtjes in handen. 'Wilders' wil is wet.'

Cohen wees er op dat premier Mark Rutte (VVD) weliswaar het kabinet van zijn voorkeur heeft gekregen, maar daarvoor betalen zijn partij en het CDA een hoge prijs. Zo lost de VVD 'bij lange na' het financiële tekort niet op en heeft bij het CDA een 'forse scheiding der geesten' plaatsgevonden doordat critici als Ab Klink zijn vertrokken.

Samenwerken
Over de opmerking van premier Mark Rutte dat hij meer wil samenwerken met de oppositie zei Cohen dat hij daar alleen onder voorwaarden toe bereid is. 'Wij lenen ons daarom niet om de scheuren van deze coalitie dicht te plamuren of de scherven van Wilders op te vegen.'

De oppositieleider wees zijn VVD-collega's er nog eens kort op dat het merkwaardig is dat de staatssecretaris een dubbel paspoort heeft, terwijl hun partij eerder tegen een dubbele nationaliteit was. Maar beter zou het ergens anders overgaan, zei Cohen.

Veel belangstelling
Voor de ingang van de Tweede Kamer had zich een flinke file gevormd van mensen die het debat over de regeringsverklaring willen meemaken.

Voorafgaand aan dat debat waren er nog wat publieksacties. Zo zijn er tientallen mensen die, gehuld in zwarte kleding, hun afkeer uitspreken tegen het regeringsbeleid. Zij gaan in optocht door het Haagse stadscentrum. Ze legden een rouwkrans bij de Hofplaats. Daar staat een monument voor artikel 1 van de Grondwet, dat gericht is tegen discriminatie.

Omroeporkesten boden kort voor twee uur dinsdagmiddag een petitie aan. Zij worden in hun voortbestaan bedreigd door de kabinetsplannen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden