'Wilders waarschuwt juist tegen haatzaaien'

AMSTERDAM Geert Wilders brengt geen prettige boodschap. Dat doet hij niet om haat te zaaien, waarvoor hij wordt vervolgd, maar juist om te waarschuwen tegen haatzaaiers. 'De wereld op zijn kop', noemde raadsman Bram Moszkowicz dinsdagmiddag de zaak tegen zijn cliënt.

'Het geweten van Wilders dicteert hem de ogen niet te sluiten, dicteert hem zich niet in stilzwijgen te hullen, dicteert hem deze discussie (over de kwaadaardige ideologie van de islam, red.) op de politieke agenda te plaatsen, zelfs als zou men liever de ogen sluiten.' Het motto van de zaak-Wilders moet volgens Moszkowicz zijn: don't shoot the messenger.


In de eerste uren van zijn pleidooi, dat hij donderdag voortzet, probeerde de raadsman Wilders te karakteriseren als een 'dissident' met visie die in de voetsporen treedt van illustere voorgangers. Zo spiegelt de PVV-voorman zich aan Galileo Galilei, die in 1632 een polemisch geschrift publiceerde waarin hij opvattingen in de katholieke kerk ridiculiseerde. Galilei moest zijn denkbeelden afzweren en werd pas veel later in ere hersteld.


Diens opvattingen konden niet worden beteugeld, betoogde Moszkowicz, omdat hij zijn stellingen baseerde op empirisch materiaal. 'Wilders baseert zich even zo goed op feiten', aldus de raadsman, die vervolgens een rijtje prominente islam- en korancritici opsomde: William Gladstone, viervoudig premier van Groot-Brittannië, John Quincy Adams, de zesde president van de Verenigde Staten, de Britse staatsman Winston Churchill. En de stichter van de seculiere Turkse staat Kemal Atatürk. Die noemde de islam 'een rottend lijk dat onze levens vergiftigt'.


Moszkowicz ging frontaal in de aanval tegen de advocaten van de benadeelden en het gerechtshof dat het Openbaar Ministerie de vervolgingsopdracht gaf. De advocaten noemde hij 'een bont, deels doof gezelschap'. Hij verwees naar Mohamed Enait, die weigert voor rechters op te staan, 'omdat hij ons rechtssysteem niet het zijne acht'. 'Maar hij doet wel een beroep op ons systeem, gebruikmakend van zijn spreekrecht.'


De raadsman die Wilders neerzette als een crimineel, is in zijn ogen 'gekke Gerrit'. Met criminele zaken laat deze zich niet in. 'Wilders signaleert, beschrijft, waarschuwt en neemt zijn verantwoordelijkheid als politicus.'


Het hof is volgens de raadsman in zijn 'veel te uitvoerig gemotiveerde' vervolgingsbeschikking 'alle perken te buiten gegaan', omdat het Wilders daarin al veroordeelt. 'De raadsheren hebben hun persoonlijke gevoelens niet meer kunnen beteugelen', concludeerde hij. Door schending van de 'onschuldpresumptie' moet het OM volgens hem automatisch niet-ontvankelijk worden verklaard. Dat zou verstandig zijn ook, betoogde Moszkowicz. Want 'mocht Wilders worden veroordeeld, dan zal altijd de gedachte zijn dat hij nooit een kans op een eerlijk proces heeft gehad'.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden