Wilders’ waanzinnige kruistocht behoeft geen navolging

De berichtgeving over Geert Wilders in de Volkskrant gaat mij echt te ver. Vrijdag 9 maart stond hij prominent op de voorpagina....

Willem MelssenNijmegenMarcel Haagsma en Emmen

Op pagina drie maar liefst drie artikelen: over de debatteerstijl van Wilders. Saillante reactie van Kamp (VVD): ‘Als hij met scherp schiet, moeten wij dat ook doen’. Zij schieten, wij dus ook?

Politiek is geen oorlog. Geen strijd. Moet men zich dan verlagen naar het allerlaagste niveau? We hebben het (hopelijk) in de Tweede Kamer nog altijd over regeren, het land op een correcte manier besturen, en dat uiteraard indachtig de regels van onze Grondwet. Of dat nou met Balkenende of Bos is. Gelijkheid en alle rechten voor iedereen, of het nou met een of met twee paspoorten is.

Op dezelfde pagina in de zaterdagkrant een interview met Marlou Schrover. Alweer Wilders, nu over over loyaliteit en nationaliteit. En verder natuurlijk een mooie cynische bijdrage van Bert Wagendorp, dat gelukkig weer wel. Bert, bedankt!

Nota bene in het Economiekatern kom ik Wilders nogmaals tegen. En dan denk je dat je het allemaal eindelijk hebt gehad, dan stuit je op pagina 17 wederom op twee artikelen die het doen en laten van Wilders nog eens onder de loep nemen.

Natuurlijk, een kritische beschouwing op zijn tijd is uiteraard goed, dat is ook precies wat ik verwacht als lezer van de Volkskrant. Maar misschien is het toch beter om deze vreselijke racistische populist gewoon helemaal dood te zwijgen. Wilders is bezig met zijn waanzinnige kruistocht tegen de islamieten in Nederland. Over het algemeen zeer respectabele mensen, net zo Nederlands als wij zijn. Qua cultuur anders, maar als medemens zeker niet minder.

Wilders is gevaarlijk! Zoals hij zelf al heeft aangekondigd: ‘Dit is pas het begin’. Daarom, in het vervolg graag geen aandacht meer besteden aan deze holklinkende populist. Op die manier is toentertijd Janmaat ook totaal verdwenen uit de publiciteit.

Grof
Ik wil graag reageren op het artikel ‘Stijl van Wilders krijgt navolging’ (Binnenland, 10 maart).

Grof
Hierin geeft Femke Halsema, fractieleider van GroenLinks, aan dat zij zich genoodzaakt voelt de stijl van Wilders over te nemen, vanwege de persoonsgerichte aanvallen en het grove taalgebruik van de verdediger van de afdeling land en volk.

Grof
Ik wil Halsema adviseren dit juist niet te doen. Nederland kent, behalve een (ultra-)nationalistische, xenofobe benadering van het migratievraagstuk, ook een lange traditie van vrijzinnigheid, tolerantie en openheid naar andersdenkenden en een ruimhartige internationale oriëntatie, in de lijn van grote denkers als Erasmus, Spinoza en Hugo de Groot.

Grof
Om twee redenen kan Femke Halsema beter blijven bij de lijn die ze gekozen heeft vanaf het moment dat zij fractieleider werd. Ten eerste uit pragmatische overwegingen: door te laten horen en zien dat Nederland altijd al een land is geweest van culturele diversiteit, komt de historische dimensie eindelijk in het debat terecht. Benadruk de toewijding van mensen als Albayrak, Aboutaleb, Arib, Rabbae, Karimi en vele anderen. Laat zien wat Tofik Dibi doet in Slotervaart, benoem het positieve, ga niet mee in de xenofobe stemming!

Grof
Nieuwe Nederlanders kunnen en zullen met behoud van hun culturele eigenheid (binnen de grenzen van de wet) mee bouwen aan de ontwikkeling van onze samenleving. Laat het verstand zegevieren, dan kunnen we samenwerken aan een warm Nederland, waarin iedereen kan zijn zoals hij of zij wil.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden