Wilders vormt Europese fractie 'tegen immigratie en islamisering'

De PVV van Geert Wilders en het Franse Front National van Marine Le Pen zijn erin geslaagd een rechtse Europese fractie te vormen. Ze zullen in het Europees Parlement een blok vormen met de Oostenrijkse FPÖ, de Italiaanse Lega Nord, het Belgische Vlaams Belang, het Poolse Nieuw Rechts en de afgescheiden UKIP-politica Janice Atkinson.

Marine Le Pen en Geert Wilders bij een congres van het Front National in Frankrijk. Beeld reuters
Marine Le Pen en Geert Wilders bij een congres van het Front National in Frankrijk.Beeld reuters

'Velen dachten dat het onmogelijk was, maar het is wel mogelijk', zei Geert Wilders dinsdag bij de presentatie van de nieuwe fractie 'Europa van Naties en Vrijheid' in het Europees Parlement. 'Alle mensen in deze groep vertegenwoordigen de stem van verzet', zei hij. 'Het zijn mensen die willen dat hun landen niet langer een provincie zijn van Europa, maar weer een soevereine natie.' Volgens Wilders zal de groep onder meer strijden tegen 'massa-immigratie en islamisering'.

Le Pen gaat fractie leiden
De fractie zal worden geleid door Marine Le Pen, partijleider van het Front National. Marcel de Graaff, voorzitter van de Europese PVV-fractie, wordt vice-fractieleider.

Het rechtse blok is het resultaat van een jaar werk, zei Le Pen. Ze put 'hernieuwde kracht' uit de nieuwe fractie. 'We zijn hier voor onze volkeren, voor hun vrijheid. De Europese instituties hebben geen macht over ons. De EU is niet de juiste weg.'

(Tekst loopt door onder foto)

Leden van de nieuwe rechtse fractie: Matteo Salvini van Lega Nord (Italië), Marcel de Graaff (PVV), Janice Atkinson (ex-UKIP), Harald Vilimsky van de Oostenrijkse vrijheidspartij FPÖ, Marine Le Pen van het Front National, Geert Wilders (PVV) en Tom Van Grieken en Gerolf Annemans van het Vlaams Belang. Beeld reuters
Leden van de nieuwe rechtse fractie: Matteo Salvini van Lega Nord (Italië), Marcel de Graaff (PVV), Janice Atkinson (ex-UKIP), Harald Vilimsky van de Oostenrijkse vrijheidspartij FPÖ, Marine Le Pen van het Front National, Geert Wilders (PVV) en Tom Van Grieken en Gerolf Annemans van het Vlaams Belang.Beeld reuters

Op cynische wijze bedankte ze parlementsvoorzitter Martin Schulz, die de rechtse partijen volgens haar heeft behandeld als 'minderwaardige leden van het dit huis'. 'Dit heeft ons energie gegeven om deze sterke groep op te zetten.'

Verschillende meningen binnen fractie
De Britse politica Janice Atkinson, voormalig lid van de UK Independence Party, zei blij te zijn dat Le Pen haar omstreden vader Jean-Marie Le Pen uit het Front National heeft gezet. Haar voormalige partij wilde niet samenwerken met Front National onder meer vanwege antisemitische uitlatingen van vader Le Pen. Daar is ook Atkinson niet van gediend, zei ze tijdens de persconferentie. Ze voegde eraan toe dat ze grote verwantschap voelt met Israël, maar wel voor een tweestatenoplossing is in het Israëlisch-Palestijns conflict.

Zo werd meteen bij de presentatie ook al een verschil van mening in het rechtse blok zichtbaar. De PVV van Geert Wilders is juist fel gekant tegen een Palestijnse staat. Ook hebben de PVV en het Vlaams Belang hardere standpunten over de islam dan bijvoorbeeld het Front National. Wilders benadrukte dat de partijen samenwerken, maar niet over alle onderwerpen hetzelfde denken. De gemene deler is volgens hem dat elke deelnemende partij opkomt voor de belangen van zijn landgenoten.

Het vormen van een officiële fractie biedt meer financiële steun en meer invloed en spreektijd in het Europees Parlement.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden