Wilders voert opmerkelijk monsterverbond aan

VAN ONZE VERSLAGGEVER RAOUL DU PRÉ

DEN HAAG - Een van de bruggen die het nieuwe kabinet nou juist liever niet had geslagen, is al een heel eind in aanbouw: de brug die binnen een week de voltallige oppositie aan elkaar verbindt, van links tot rechts. Buma (CDA), Roemer (SP), Pechtold (D66) en Wilders (PVV) vormen opeens een monsterverbond tegen de koopkrachtmist die Rutte II over het land heeft gebracht. De kleinere partijen volgen in hun kielzog.

Terwijl VVD-leider Rutte en PvdA-leider Samsom hopen dat de gezamenlijke strijd tegen de boze buitenwereld hun partijen vanzelf steviger in elkaars armen zal drijven, hebben zij tot nog toe vooral eendracht geschapen onder hun politieke tegenstanders, de oppositiepartijen.

Het levert dinsdag rond het Binnenhof ongebruikelijke plaatjes op: Buma en Wilders - in het Catshuis in april nog zo hatelijk uit elkaar gegaan - nu gebroederlijk aan de koffie in de werkkamer van Roemer, werkend aan hun oppositiestrategie.

Wilders en Pechtold, al jarenlang elkaars favoriete tegenstanders, die vastberaden de handen ineenslaan. En Wilders die namens de anderen radio en televisie te woord mag staan. Hij voert immers de grootste oppositiepartij aan: de PVV kreeg op 12 september iets meer stemmen dan de SP. Wilders spreekt milder, ingetogener en zakelijker dan de kiezers van hem gewend zijn. Want, zoals een PVV'er dinsdag zegt: 'Als je ook namens anderen praat, begin je niet over moskeeën.'

Dinsdagmiddag zijn ze er even allemaal tegelijk: de negen fractieleiders, samenscholend in de grote zaal van de Tweede Kamer, vlak voordat zij gezamenlijk het kabinet gebieden dat er nu echt razendsnel gedetailleerde koopkrachtberekeningen moeten komen. Anders hebben zij geen zin in een debat over de regeringsverklaring. VVD en PvdA buigen beleefd mee: tegen zoveel eensgezindheid valt niet te vechten.

Wat de feestweek van het nieuwe kabinet had moeten worden, is uitgegroeid tot het feestje van de oppositie. Al waarschuwen de betrokkenen dat we ons daar ook niet te veel van moeten voorstellen: zodra die koopkrachtplaatjes er straks zijn, en ieder zijn eigen achterban moet gaan bedienen, valt het front vermoedelijk snel weer uiteen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden