Wilders verzuimde om eigen BV te melden

Geert Wilders heeft verzuimd het bestaan van het door hem opgerichte en bestuurde bedrijf OnLiberty BV te openbaren. De PVV-leider is als parlementariër wettelijk verplicht om al zijn nevenfuncties, inkomsten en zakelijke belangen publiek te maken via de openbare registers van de Tweede Kamer.

Geert Wilders in de Tweede Kamer. Beeld anp

OnLiberty BV werd door de PVV-leider opgericht in februari 2010 en wordt geëxploiteerd vanuit het gebouw van de Tweede Kamer. Het doel van het bedrijf is met name 'het verwerven en exploiteren van rechten van intellectuele eigendom', aldus de oprichtingsakte (lees hier de oprichtingsacte, onderaan dit verhaal een uitreksel uit de Kamer van Koophandel). Volgens ditzelfde document kan de PVV-leider, die de enige bestuurder is, zijn vennootschap ook benutten voor beleggingen, kredieten, investeringen en andere commerciële activiteiten.

Met het openbaar worden van het bedrijf OnLiberty wordt voor het eerst een deel van de zakelijke bedoelingen van Wilders zichtbaar. Hij heeft zich altijd verzet tegen openbaarheid van zijn financiën of die van zijn partij. Ook is de PVV als enige partij tegen een nieuwe wet die meer transparantie moet brengen in de financiering van politieke partijen. Bekend is dat hij in de Verenigde Staten en in Israël geld werft en optredens verzorgt. Daarmee ondersteunt hij zijn juridische strijd en financiert hij de PVV.

In zaken

Niet eerder bekend was dat Wilders nu ook zelf in zaken is gegaan. Hij benadrukt dat 'OnLiberty BV niet in verband staat met de PVV' en dat hij 'alle relevantie informatie over zijn neveninkomsten heeft opgegeven aan de Belastingdienst'.

Onliberty kan - aldus de oprichtingsakte - 'zowel in het binnen- als in het buitenland kantoren en filialen hebben'. Om de BV op te richten heeft Wilders 18 duizend euro aan startkapitaal gestort. In ruil daarvoor heeft hij 180 aandelen in het bedrijf gekregen. 'Storting in vreemd geld is toegestaan,' meldt de oprichtingsakte hierbij. Van het eerste boekjaar van zijn bedrijf is de jaarrekening nog niet gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.

Referentie

Het bedrijf van Wilders is vernoemd naar het boek On Liberty ('over vrijheid') dat de Britse utilitaristische filosoof John Stuart Mill in 1859 schreef. Het boek is met name in de VS een populaire referentie voor auteurs en sprekers uit het anti-overheid en anti-islamkamp.

Geert Wilders zegt in een reactie dat het oprichten van een bedrijf voor de exploitatie van intellectueel eigendom 'niet ongebruikelijk' is. 'Politici of ex-politici maken daar vaker gebruik van, of hebben daar gebruik van gemaakt', aldus de PVV-leider. Hij beaamt dat het bedrijf niet voorkomt in de openbare registers. Wilders zegt dat hij de griffie van de Tweede Kamer 'heeft laten weten zijn nevenfunctie niet in het register van de Tweede Kamer te plaatsen'.

Vragen

Uit navraag blijkt dat de PVV-leider pas de griffie heeft benaderd nadat de Volkskrant hierover vragen had gesteld.
Wilders zegt dat er onenigheid bestaat met het ministerie van Justitie over het vestigingsadres van zijn bedrijf. 'Inschrijving van een BV bij de Kamer van Koophandel vereist de opgaaf van een postadres en een bezoekadres. Uit veiligheidsoverwegingen kan echter mijn privé-adres niet worden opgegeven. Als tijdelijke oplossing heb ik, na intern overleg, het adres van de Tweede Kamer opgegeven.'

Volgens Wilders is 'het ministerie van Justitie inmiddels ruim een jaar lang zoekende naar een oplossing voor de problematiek van vermelding van het adres van de BV. Er is nu toegezegd dat daar op korte termijn een oplossing voor zal komen.' Als dat geregeld is zal Wilders zijn nevenfunctie alsnog laten opnemen in het register van de Tweede Kamer - zegt hij.

De oprichtingsacte:

Dossiernummer: 27370625 Blad 00001

Uittreksel uit het handelsregister van de Kamers van Koophandel
Deze inschrijving valt onder het beheer van de Kamer van Koophandel voor
Den Haag
____________________________________________________________________________
Rechtspersoon:
Rechtsvorm :Besloten vennootschap
Naam :OnLiberty B.V.
Statutaire zetel :'s-Gravenhage
Eerste inschrijving in het
handelsregister :08-02-2010
Akte van oprichting :08-02-2010
Maatschappelijk kapitaal :EUR 90.000,00
Geplaatst kapitaal :EUR 18.000,00
Gestort kapitaal :EUR 18.000,00
----------------------------------------------------------------------------
Onderneming:
Handelsna(a)m(en) :OnLiberty
Adres :Binnenhof 1 A, 2513AA 's-Gravenhage
Telefoonnummer(s) :0703185342
Datum vestiging :08-02-2010
Bedrijfsomschrijving :Het verwerven en exploiteren van rechten van
intellectuele eigendom, waaronder begrepen
maar niet beperkt tot het uitgeven van
auteursrechtelijk beschermde werken
Werkzame personen :0
----------------------------------------------------------------------------
Enig aandeelhouder:

Naam :Wilders, Geert
Geboortedatum en -plaats :06-09-1963, Venlo
Enig aandeelhouder sedert :08-02-2010
----------------------------------------------------------------------------
Bestuurder(s):

Naam :Wilders, Geert
Geboortedatum en -plaats :06-09-1963, Venlo
Infunctietreding :08-02-2010
Bevoegdheid :Alleen/zelfstandig bevoegd
____________________________________________________________________________
Alleen geldig indien door de kamer voorzien van een ondertekening.

19-05-2011 Blad 00002 volgt.
Dossiernummer: 27370625 Blad 00002
____________________________________________________________________________

Woerden, 19-05-2011
Uittreksel is vervaardigd om 15.39 uur

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.