Update

Wilders verliest kort geding tegen Staat over ESM

Geert Wilders heeft het kort geding over het ESM dat hij tegen de Staat had aangespannen, verloren. De kortgedingrechter in Den Haag heeft zijn vorderingen vanochtend afgewezen, aldus een woordvoerster. Een toelichting op het vonnis volgt nog.

PVV-leider Geert Wilders in de Haagse rechtbank, op de voorgrond zijn advocaat Bram MoszkowiczBeeld epa

Wilders stapte naar de rechter om een stok te steken voor de Nederlandse deelname aan het permanente Europese noodfonds ESM. Hij noemde het 'onrechtmatig' dat het kabinet dit verdrag heeft voorgelegd aan de Kamer, terwijl het demissionair is. De rechter is het daar niet mee eens. Volgens de rechter is niet gebleken dat de regels dusdanig zijn geschonden, dat hij toch moet ingrijpen. Alle argumenten die Wilders in het kort geding over de wetgeving heeft aangedragen 'zijn onderwerp van het politiek debat'.

Het demissionaire kabinet hoeft volgens de rechter een beslissing niet over te laten aan een nieuwe regering, na verkiezingen. De Tweede Kamer is al rechtstreeks gekozen door de bevolking en daar is door de val van het kabinet niets aan veranderd. Volgens de rechter heeft de Nederlandse bevolking zich daarmee al uitgelaten over het noodfonds.

Bovendien heeft de Kamer de wetsvoorstellen over ESM niet controversieel verklaard, dus mag minister Jan Kees de Jager (Financiën) daarmee verder gaan.

Aangezien Wilders het kort geding verloren heeft, moet hij de kosten die de Staat heeft gemaakt - 1.391 euro - terugbetalen.

Burger
Wilders benadrukte tijdens de behandeling dat hij niet als politicus het kort geding had aangespannen, maar als burger die voor andere verontruste Nederlanders opkomt. Hij trad daarin samen op met PVV-Kamerlid Louis Bontes. Tijdens die behandeling betoogde Wilders' advocaat Bram Moszkowicz dinsdag dat het demissionaire kabinet geen bevoegdheid heeft in te stemmen met het fonds. Landsadvocaat Bert-Jan Houtzagers wees er juist op dat de besluitvorming democratisch gebeurde. De Tweede Kamer stemde vorige week in met het voorstel en wees bovendien verzoeken van Wilders tot uitstel van het debat telkens af.

'Blanco cheque'
Het verdrag werd vorige week door een tweederde meerderheid in de Kamer aangenomen. De Nederlandse deelname behelst een bijdrage van 40 miljard euro in garanties, 4,6 miljard daarvan wordt meteen cash overgemaakt. In totaal staan de eurolanden gezamenlijk garant voor 700 miljard.

Volgens Wilders geeft Nederland hiermee 'een blanco cheque aan de Grieken'. Hij ziet het als 'meer Brussel, minder Nederland'. De PVV-leider zette de afgelopen weken alles op alles om de stemming in de Kamer opgeschort te krijgen tot na de verkiezingen op 12 september. Tijdens de debatten en bijgaande stemmingen vroeg hij maar liefst zeven keer een hoofdelijke stemming aan over uitstel. Telkens was de verhouding in de Kamer gelijk: circa 100 stemmen voor het verdrag, circa 50 stemmen tegen het ESM en voor uitstel van het debat. De stemmingen zorgden voor enige vertraging, maar leidden niet tot opschorting van de ratificatie.

Nadat Wilders in april uit het Catshuis wegliep, was hij de eerste politicus die een thema op de Tweede Kamerverkiezingen drukte. Het wordt volgens hem een referendum over Europa. Het kort geding tegen de Staat past in zijn anti-Europacampagne.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden