Wilders verlegt zijn vizier in de richting van VVD-leider Rutte

PVV-voorman Geert Wilders waarschuwt de kiezers in zijn potentiële achterban dat ze zich vergissen als ze nu, vlak voor de verkiezingen, alsnog overlopen naar de VVD van Mark Rutte.

Van onze verslaggever Raoul du Pré

Wilders houdt de liberalen mede-verantwoordelijk voor de komst van meer dan een miljoen immigranten in de afgelopen decennia. ‘De stoere verhalen die Mark Rutte nu ophangt zijn dus totaal ongeloofwaardig. Na de verkiezingen zet hij de grenzen gewoon weer wagenwijd open.’

Wilders deed zijn uitlatingen dinsdagavond op een PVV-bijeenkomst in Tilburg, waar hij een opvallende koerswijziging inzette: veel meer dan voorheen richtte hij zijn vizier op zijn eigen oude partij die hij in 2004 verliet en die nu in de opiniepeilingen bezig lijkt aan een onstuitbare opmars. Ook de vertrouwde aanvallen op PvdA-leider Job Cohen (‘de grootste slapjanus die Nederland ooit heeft gekend’) liet Wilders dinsdag niet achterwege, maar hij sprak voor het eerst vooral de kiezers toe die lange tijd overwogen op de PVV te stemmen maar nu toch kiezen voor de VVD. De gunstige prognoses voor de liberalen vielen de afgelopen weken samen met dalende koersen voor de PVV.

Wilders waarschuwt dat de VVD niet te vergelijken is met de PVV, ‘hoewel ze onze voorstellen nu kopiëren’. Hij denkt dat Rutte in werkelijkheid net zo goed aanvoerder zou kunnen zijn van D66 en dat hij aanstuurt op een ‘rampzalig nieuw paars kabinet’ met PvdA en D66. ‘Met Rutte komen er nog duizenden moskeeën bij.’ Ook herinnerde hij er aan dat de VVD ‘dol is op Brussel’ en dat VVD-staatssecretaris Van Hoof in het vorige kabinet de grens opende ‘voor nu al meer dan 100 duizend Polen’.

Geert Wilders tijdens de presentatie van het partijprogramma van de PVV (ANP) Beeld
Geert Wilders tijdens de presentatie van het partijprogramma van de PVV (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden