Wilders verhuist privébedrijf van Tweede Kamer naar Breda

Geert Wilders heeft zijn privé-bedrijf OnLiberty BV verhuisd naar een bedrijventerrein in Breda en het bestaan ervan opgegeven aan de Tweede Kamer. Wilders verwacht dat hij jaarlijks 5.000 euro gaat verdienen met Onliberty.

Geert Wilders.Beeld afp

Dat blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel en uit het nevenfunctieregister van leden van de Tweede Kamer.

Kort voor de zomer bleek uit een publicatie in de Volkskrant dat de PVV-voorman had verzuimd zijn bemoeienis met dit bedrijf publiek te maken. Bovendien had Wilders Onliberty ingeschreven op het adres van de Tweede Kamer, waar in de regel geen privé-bedrijven zijn gevestigd.

Veiligheid
Wilders zei toen dat hij dit deed in verband met de veiligheid. Door Onliberty op papier te verhuizen naar Breda, zou dit probleem uit de wereld zijn. 'We hebben gekozen voor de kantoorservice van een trustkantoor. Alle post zal ontvangen worden op het Tweede Kamer adres. Daar zullen alle binnenkomende stukken uitgebreid gecontroleerd worden,' aldus Wilders.

Wilders doelt op Inco Bizz, gevestigd in een bedrijfsverzamelgebouw in Breda. Deze financiële dienstverlener, die niet voorkomt in het register van de AFM van trustkantoren, afficheert zich als een specialist in belastingontwijking en fiscale routes via belastingparadijzen.

Belastingontwijking
Op hetzelfde adres als Onliberty is het bedrijf van een Nigeriaanse oliehandelaar gevestigd, en twee internetbedrijven, waarvan een er anti-aging cremes verkoopt. 'Het door ons gekozen kantoor gebruiken wij enkel als bezoekadres,' aldus Wilders. 'Zij verrichten geen belastingtechnische of boekhoudkundige activiteiten voor Onliberty BV. Wij weten niets van enige 'specialisatie' in belastingontwijking.'

OnLiberty werd door de PVV-leider opgericht in februari 2010. Het doel van het bedrijf is met name 'het verwerven en exploiteren van rechten van intellectuele eigendom', aldus de oprichtingsakte. 'Je kan hierbij denken aan het uitgeven van boeken of het maken van een film', laat Wilders in een toelichting weten.

Daarnaast verklaarde Wilders dat OnLiberty zijn privé-bedrijf was, waarmee de PVV niets te maken had. Toch is het postadres van deze 'prive'-vennootschap' ondergebracht bij de PVV-fractie en wordt de internetsite van de website OnLiberty.nl beheerd door webmaster@pvv.nl.

Vergissing
Dat is een vergissing, zegt Wilders. 'Abusievelijk is bij de registratie van de domeinnaam het verkeerde emailadres opgegeven. Het juiste adres moet zijn OnlibertyBV@gmail.com. Deze wijziging is reeds doorgegeven en het juiste email adres zal dan ook zo spoedig mogelijk geregistreerd staan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden