Wilders, van de 'dodelijke islam'. En van Snoetje.

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld epa

Goedemiddag. Terwijl zijn aanhang juicht om zijn zieke-dierenfonds, krijgt Wilders het land weer eens op de kast met een anti-islamfilmpje. Intussen zint Marianne Thieme op revanche.

Hier zijn uw politieke Dagkoersen, die u natuurlijk ook elke werkdag per e-mail kunt ontvangen.

Beeld de Volkskrant

Wilders I
Alles tegen de islam

Was Geert Wilders het zat dat er de laatste tijd zoveel werd gepraat over Thierry Baudet en Joost Eerdmans? Ophef, woede en verontwaardiging strijden op de sociale media weer eens ouderwets om voorrang sinds hij donderdag in de zendtijd voor politieke partijen zijn nieuwste tv-spotje lanceerde: in bloeddoorlopen letters en met onheilspellende thrillermuziek op de achtergrond is het een lange waarschuwing tegen de islam: 'Islam is geweld, islam is terreur, islam is oorlog, islam is Jodenhaat, islam is christenhaat, islam is dodelijk...' Enzovoort.

De vraag is wat al die kandidaat-raadsleden van de PVV in pakweg Urk, Purmerend en Twenterand daar na komende woensdag mee moeten in hun gemeenteraad, maar dat is kennelijk van ondergeschikt belang: Wilders denkt ook lokaal vooral stemmers te lokken met zijn aloude anti-islamagenda. En dat is geen gekke veronderstelling, zoals uit het opinieonderzoek onderin deze brief blijkt.

Feit is dat een dergelijke film (Fitna) tien jaar geleden nog voor uitzending het hele land op z'n kop zette. Dit keer gooide Wilders zijn werkstuk gewoon de huiskamers in via zijn zendtijd bij de publieke omroep, wachtend op de reacties.

Die kwamen. Variërend van het Amsterdamse kandidaat-raadslid Sylvana Simons ('Net als je denkt dat verkiezingscampagnes niet smeriger kunnen dan die van de VVD, komt dit soort haatpropaganda ongevraagd de Nederlandse huiskamers binnen'), tot Hanna Luden van het Centrum Informatie Documentatie Israël: 'Walgelijke film. Verwerpelijk! Hierbij een oproep aan ALLE politici om dit publiekelijk en ondubbelzinnig te veroordelen.'

Dat deden in elk geval PvdA-leider Lodewijk Asscher, minister-president Rutte ('onsmakelijk!') en D66, dat volgens het stramien van Wilders' script razendsnel een tegenfilmpje maakte.

Intussen is de NPO druk met uitleggen waarom het filmpje donderdagavond zomaar op tv werd uitgezonden: 'Op de inhoud van de spotjes heeft de NPO geen invloed. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt hierbij direct bij de politieke partij.'

Wilders op campagne in Urk.Beeld anp

Wilders II
Dierenredder

Diezelfde Wilders werkt op dezelfde dag aan zijn populariteit met zijn nieuwe stichting Snoetje en Pluisje - een fonds, vernoemd naar zijn eigen poezen, om armlastige mensen financieel te helpen als hun huisdieren dure medische ingrepen nodig hebben.

Hij lanceerde het initiatief vanmorgen in Goedemorgen Nederland, nadat zijn eigen poes Snoetje onlangs geholpen moest worden aan een vergrote hartspier. 'Ik heb ongeveer 2000 euro uitgegeven aan kosten voor de dierenarts', aldus de PVV-leider. 'Ik heb zelf als Kamerlid een goed salaris. Maar heel veel mensen kunnen het niet betalen, en houden net zo veel van hun huisdier. Ik zal zelf als eerste 1000 euro storten.'

De PVV is in gesprek met de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde over de verdere uitwerking. Daarna volgen meer details. Voor nu is het effect in elk geval bereikt: de hele dag oogst Wilders volop hartjes op Twitter en Facebook. 'Superlief Geert!'

Wilders bij een bezoek aan een asiel in 2011.Beeld ANP

IN DE HERKANSING
Verbod op rituele slacht

Nog meer dierennieuws: zeven jaar na de ondergang van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer, dient de Partij voor de Dieren opnieuw een initiatiefwet in om ritueel slachten te verbieden.

In 2011 deed partijleider Marianne Thieme ook een poging. Haar wetsvoorstel werd toen in de Tweede Kamer met een ruime meerderheid aangenomen maar strandde in de Eerste Kamer, na intensief en zeer principieel debat over die ene vraag: mogen de eeuwenoude grondrechten van belangrijke geloofsgemeenschappen ondergeschikt worden gemaakt aan het dierenwelzijn?

Het toenmalige kabinet Rutte I beloofde wel dat er strenger toezicht zou komen op het dierenwelzijn rond de rituele slacht. Maar na het een paar jaar te hebben aangekeken, gelooft Thieme daar niet meer in, zegt zij in het AD: 'Van die afspraken is amper iets terechtgekomen. Eén afspraak is nu dat een dier na 40 seconden alsnog moet worden verdoofd als het dan nog bij kennis is. Dat leidt alleen maar tot extra dierenleed.'

Marianne Thieme.Beeld anp

OP NAAR DE STEMBUS
Lokaal wint weer....

Het belang van landelijke politiek verdwijnt bij de gemeenteraadsverkiezingen steeds verder naar de achtergrond. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau I&O Research. De resultaten laten zien dat ruim de helft van de potentiële kiezers komende woensdag z'n stem bepaalt op basis van lokaal beleid en belangen. Dat is fors meer dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen.

De lokale partijen profiteren van die trend. Verslaggever Hessel von Piekartz: 'Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen stemde 28 procent van de kiezers op een lokale partij. De lokale partijen waren daarmee gezamenlijk ook toen al verreweg de grootste partij. Volgens I&O Research lijken die partijen nu ook weer te gaan groeien. In de peiling zegt 34 procent van de kiezers op een lokale partij te gaan stemmen.'

Alleen van de potentiële kiezers van de PVV en de Partij voor de Dieren geeft een groter deel aan dat hun stem wordt bepaald door de lijn van de landelijke politiek in Den Haag. Dat voelt Geert Wilders dus goed aan.

...terwijl u nog zweeft
Daarbij moet wel worden aangetekend dat Nederland volgens datzelfde onderzoek nog zweeft. Tweederde van de kiezers weet nog niet wat te gaan stemmen. Meer dan de helft van de kiezers zweeft nog tussen twee of meer partijen, 15 procent weet zelfs nog geen enkele voorkeurspartij te noemen. Alle energie van de campagneteams zal de komende dagen op hen worden gericht.

Beeld Simon Lenskens

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden