Wilders' tweet over extra bezuinigingen tart CDA

REMCO MEIJER; ROBERT GIEBELS

DEN HAAG - CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma vindt dat PVV-leider Geert Wilders veel te vroeg over extra bezuinigingen is begonnen. 'We moeten nu keuzes maken om uit de crisis te komen en niet speculeren over hoe het er in het voorjaar voorstaat.'

Donderdagochtend twitterde Wilders: 'Extra bezuinigen in 2012? Wordt heel erg moeilijk om daar uit te komen met VVD en CDA. Tenzij men net als de PVV 4 miljard op ontwikkelingshulp wil snijden.' In Den Haag begonnen de speculaties overWilders' drijfveer. Een onderhandelingspositie voor als het toch zo ver mocht komen? Het verzwakte CDA sarren? Of trekt Wilders langzaam zijn handen van het kabinet af?

Feit is dat het sinds de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) al enkele keren tot een botsing is gekomen tussen de coalitiepartijen VVD en CDA enerzijds en de gedoogpartner anderzijds. Tijdens de APB botsten premier Rutte en Wilders tijdens het 'doe es normaal man'-incident. Door plots een nummer te maken van de weigerambtenaar, bezorgde de PVV de VVD gezichtsverlies. Verder bezuinigen op ontwikkelingshulp is voor het CDA onaanvaardbaar.

De financieel specialisten van VVD en CDA wilden niet ingaan op Wilders' suggestie. 'Extra bezuinigingen zijn op dit moment niet aan de orde', zei Elly Blanksma (CDA). 'Wij doen niet mee aan dit gezelschapsspel', aldus Mark Harbers (VVD).

Net als Van Haersma Buma wezen beide Kamerleden erop dat pas in het voorjaar wordt bezien of überhaupt extra bezuinigingen nodig zijn. Dan komt het Centraal Planbureau met prognoses over het begrotingstekort. Is dat tekort 1 procent van het bruto binnenlands product groter dan waar het kabinet van uitging toen het werd geïnstalleerd, dan zijn extra bezuinigingen nodig. Wilders heeft zich in het regeer- en gedoogakkoord hieraan gecommitteerd.

De kans dat die 'signaalmarge' wordt overschreden, is zeer groot. In de laatste Miljoenennota schreef minister De Jager van Financiën al dat in 2014 het tekort precies op die marge uitkomt. De economie is sindsdien sterk verslechterd. Mede door de eurocrisis dreigt Nederland in een recessie te komen. Die zou extra bezuinigingen onafwendbaar maken.

Uit onderzoek van de Volkskrant en TNS Nipo blijkt dat alleen GroenLinks-kiezers niet willen dat Nederland minder aan ontwikkelingssamenwerking uitgeeft. D66-kiezers willen dat bedrag iets verlagen. Kiezers van alle andere partijen, inclusief PvdA en SP, vinden dat het budget mag worden gehalveerd, zoals Wilders nu voorstelt.

Commentaar Pagina 28

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden