Wilders trapt campagne af in Spijkenisse, grote belangstelling internationale pers

De PVV heeft haar campagne geopend in Spijkenisse. Voor de buitenlandse media er zijn tientallen televisiecamera's en fotografen gooit Wilders zijn bekende slogans er nog eens in het Engels uit. De aanhang wordt op afstand gehouden. Nou, vooruit, een selfie.

Wilders trapt onder veel belangstelling campagne af in SpijkenisseBeeld anp

Met een bliksembezoek aan het centrum van Spijkenisse heeft Geert Wilders zaterdagochtend de verkiezingscampagne van zijn PVV afgetrapt. Rond de Dorpskerk en op de Markt was uitzonderlijk veel politie op de been, zowel in uniform als in burger. Ook de pers was massaal uitgerukt. Vooral de belangstelling van buitenlandse media viel op. Het publiek kreeg Wilders nauwelijks te zien.

Paste het verkiezingsprogramma al op een A4-tje, de aankondiging van het flyeren was afgelopen week door de PVV met nog minder zinnen verspreid. 'Het verzamelpunt voor de pers is een vak in de Zijlstraat', luidde de schrale mededeling. Precies toen de torenklok elf uur sloeg, kwam Wilders via de achtergelegen Vaartstraat met zijn colonne aangereden. Dat was de enige straat die niet door vrachtwagens en politieauto's was afgesloten.

Onder veel geduw en getrek deed Wilders in het vak zijn bekende verhaal. 'Dit zijn historische verkiezingen, omdat we op 15 maart ons land kunnen terugveroveren.' Behalve door alle media en beveiliging werd Wilders ook onthaald door een tegendemonstratie. Actievoerders met blauw en paars gespoten haar hielden velletjes papier op met teksten als 'Wilders = establishment' en 'vluchtelingen welkom'. Aanhangers van de PVV-leider scandeerden daarop: 'Wilders, Wilders!'

Tussen de marktkraampjes, gevangen in een laaghangende ochtendmist, was weinig publiek. 'Hij interesseert me geen moer, die hele man niet', zei een buurtbewoonster die haar fiets op slot zette. 'Maar het is wel verschrikkelijk als je zo moet leven.' Een andere omwonende had de aankondiging van Wilders' komst op een website gelezen. 'Het is vandaag tenminste veilig hier. Want als Wilders nu iets overkomt, is dat niet best voor de gemeente.'

De politie fotografeerde en filmde er intussen zelf ook lustig op los. Iedereen die zich in de kluwen mengde, werd vastgelegd. Het lukte Wilders en zijn entourage zo'n honderd meter te bewegen, tot bij de ingang van centrum voor revalidatiezorg 'De vier ambachten'. Een verder rondje op de markt zat er niet in.

Wereldontvangst

'Wat is hier aan de hand joh?', vroeg PVV-Kamerlid Martin Bosma quasi onwetend toen hij ontspannen kwam aanlopen. Hij was de man die vorige week in het AD zei dat de PVV al nadenkt over ministers, niettegenstaande het feit dat behalve 50Plus alle partijen coalitievorming met Wilders uitsluiten. Wat zou Bosma zelf ambiëren? 'Misschien ontwikkelingshulp? Dan kan ik op de eerste maandagochtend beginnen met wat mensen te ontslaan.' De PVV wil dat er geen geld meer gaat naar ontwikkelingssamenwerking.

En zou voor PVV-Kamerlid Sietse Fritsma, vroeger medewerker van de Immigratie- en Naturalisatiedienst, staatssecretaris voor asiel misschien een geschikte post zijn? Fritsma: 'Laten we eerst de verkiezingsuitslag maar eens afwachten. Dit is alvast een warm bad. Wat een wereldontvangst.' Teun van Dijck dan, woordvoerder financiën in de Tweede Kamer, misschien de opvolger van Jeroen Dijsselbloem? Van Dijck, lachend: 'Mijn naam is nog niet gevallen.' Onderwijs-woordvoerder Harm Beertema zag een ministerschap op onderwijs zonder enige aarzeling wel zitten. 'Ja, natuurlijk. Onmiddellijk.'

Toen de meute zich terugbewoog naar de auto van Wilders, riep Bosma onder verwijzing naar een historische concerttour van Bob Dylan: 'Concentratie! De Rolling Thunder Revue komt er weer aan!' Na veertig minuten was Wilders weer vertrokken.

Een marktkoopman die Wilders niet te zien kreeg, grapte: 'Ik hoorde dat hij vandaag een rood-wit-blauw pak aanhad.' PVV-bolwerk Spijkenisse (gemeente Nissewaard, bezuiden Rotterdam) is een van de gemeenten waar Wilders volgend jaar voor het eerst wil meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Tot nu is de PVV alleen in Den Haag en Almere lokaal vertegenwoordigd. Een ander doel is Volendam, waar ook veel aanhang huist. Daar trekt het flyer-circus volgende week langs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden