Wilders stuurde islamsticker met envelop Tweede Kamer

Waarom de Saoedi's zo lang boos blijven op Nederland? Het gaat niet alleen om wát er op de anti-islamsticker van PVV-leider Geert Wilders staat, maar ook hóe deze is verstuurd naar de Saoedische ambassade in Den Haag. 'Een van de dingen die ze enorm steekt is dat die sticker en de begeleidende brief in een envelop van de Tweede Kamer zijn bezorgd', zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken woensdag na afloop van de wekelijkse ministerraad.

Geert Wilders toont op 19 december zijn anti-islam sticker. Voor de sticker is de vlag van Saoedi-Arabië gebruikt. Beeld anp

Door de wijze van versturen zou de suggestie zijn gewekt dat Wilders' sticker niet alleen van hem afkomstig is, maar ook is goedgekeurd door het voltallige parlement of zelfs de regering.

'Ik denk niet dat hier nog verwarring over bestaat bij Saoedische autoriteiten, maar het wordt wel beschouwd als een affront (belediging)', aldus Timmermans. Volgens een voorlichter van de Tweede Kamer is het 'absoluut ongebruikelijk' dat politieke partijen enveloppen van het parlement gebruiken: daar hebben ze eigen postpapieren voor.

De groep van Arabische ambassadeurs in Den Haag is vorige week bijeen gekomen om hun zorgen te bespreken over de rel tussen Saoedi-Arabië en Nederland. Ook daar was een van de heikele punten het 'stationery' dat Wilders heeft gebruikt om zijn sticker te versturen.

Escalatie
Of Wilders behalve een envelop ook briefpapier van de Tweede Kamer heeft gebruikt om de Saoedi's de kwetsen, zoals twee diplomatieke bronnen suggereren, weet Timmermans niet. De PVV wil niet reageren.
Timmermans heeft de indruk dat beide landen inmiddels erkennen dat zij 'niet gebaat zijn bij een verdere escalatie' van deze kwestie. Hij hoopt zijn Saoedische collega over 'niet al te lange tijd' te spreken in Riyad om de plooien glad te strijken.

De Saoedi's staan op hun beurt niet te trappelen om de diplomatieke rel heel snel van tafel te vegen, omdat zij eerst hun achterban gerust willen stellen. Saoedi-Arabië staat in de regio bekend als hoeder van de islam. 'Er zijn enkele hardliners die dit echt niet zomaar over hun kant laten gaan', zei Timmermans woensdag. 'Als je mensen in hun wezen raakt, want zo voelen ze dat, door hun profeet en godsdienst belachelijk te maken en hun nationale symbolen te misbruiken, dan is er wel enig gesprek nodig.'

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. Beeld anp

Mensenrechten
Timmermans heeft zijn Saoedische collega woensdag gevraagd data te geven waarop hij welkom is in Riyad. Wat Timmermans betreft, reist hij zo snel mogelijk af naar Saoedi-Arabië. Een topambtenaar van hem was zondag en maandag al in Riyad om voorwerk voor het bezoek van de minister te doen. Maar de kou is nog niet uit de lucht. 'Officieel is er nog altijd géén sprake van een handelsboycot door Saoedi-Arabië', benadrukte Timmermans woensdag. Wel hoort hij dat steeds meer Nederlandse bedrijven geen contracten krijgen en dat hun samenwerking met de Saoedi's niet doorgaat. Er staat circa 2,2 miljard euro Nederlands exportgeld op het spel.

Wilders vindt het onaanvaardbaar dat Saoedi-Arabië handelsmaatregelen overweegt. 'Dit is een frontale aanval op onze vrijheid van meningsuiting. We mogen ons niet monddood laten maken door een barbaars land dat het woord mensenrechten niet eens kan spellen.'

Timmermans wees er woensdag op dat Nederland al jaren met Saoedi-Arabië over de mensenrechten in dat land praat, maar dat deze dialoog door de actie van Wilders vrijwel onmogelijk is geworden. Om dit gevoelige onderwerp weer ter sprake te kunnen brengen, is het volgens Timmermans eerst nodig om 'de rotzooi van Wilders' op te ruimen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.