Wilders-stemmer is niet normaal

PVV-aanhangers lijken net zo abject als haat-imams.

‘De Wilders-stemmer normaliseert’, zei Peter Kanne van het opinie-onderzoeksbureau TNS NIPO afgelopen zaterdag in de Volkskrant.

Wilders’ PVV krijgt langzaamaan meer steun van hoger opgeleiden (13 procent) en het inkomen van de gemiddelde PVV-aanhanger stijgt. Door die twee kenmerken gaat de PVV-stemmer meer op Jan Modaal lijken.

Politieke midden
Dat zal best, maar Kanne draait de zaak wel om. Niet de Wilders-stemmer normaliseert, maar het wordt steeds normaler om op Wilders te stemmen. En dat is een groot verschil.

Als de Wilders-stemmer zou normaliseren, zou dat betekenen dat zijn opvattingen zich meer zouden voegen naar die van het politieke midden. Nu het, kennelijk, normaler wordt om op Wilders te stemmen, betekent dat precies het omgekeerde: het politieke midden verschuift naar rechts.

Vrouwenbesnijdenis
Diezelfde zaterdagkrant laat zien wat dat betekent. Een zekere Arthur Spaan, Wilders-adept, meldt dat advocaat Gerard Spong wat hem betreft de eerste is die door een imam met zijn kop naar beneden van een toren wordt gegooid.

Spong is homoseksueel. Maar kennelijk geen goeie homoseksueel. PVV-aanhangers als Spaan houden van homo’s zolang die zich maar aan hún opvattingen conformeren. Doen ze dat niet – Spong zette zich in voor Wilders’ vervolging vanwege diens anti-islamitische uitlatingen – dan onderscheiden deze ‘voorvechters van de vrije meningsuiting’ zich blijkbaar niet van de haat-imams die ze zeggen te bestrijden.

Wie dat ‘normaliseren’ wil noemen, slaat de plank lelijk mis. We zouden toch ook niet zeggen dat aanhangers van vrouwenbesnijdenis normaliseren op het moment dat ze in een rijtjeshuis wonen, een hbo-diploma hebben en een modaal inkomen verdienen? Hun opvattingen blijven even abject, daar verandert hun sociaal-economische status niets aan.

Knettergek
Een woord als ‘normaliseren’ gebruiken voor een partij die verdeeldheid zaait, die honderdduizenden burgers stigmatiseert en die andersdenkenden de mond wil snoeren en wegjagen, is op zijn zachtst gezegd eigenaardig – of de aanhang van zo’n partij nou groeit of niet. Al heeft de PVV straks honderd zetels in het parlement, dan betekent dat nog niet dat Wilders’ ideeën normaal zijn.

Aantallen legitimeren geen opvattingen. Ze geven gewicht aan politieke macht, maar niet aan morele waarden. De Wilders-stemmer normaliseert niet, integendeel. Hoe meer de PVV- aanhang groeit, hoe groter de kans dat dit land knettergek wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden