Wilders stapt alsnog uit Haagse gemeenteraad

DEN HAAG PVV-leider Geert Wilders legt zijn functie als raadslid in Den Haag per 1 juli neer. De combinatie van raadslidmaatschap, partijleiderschap en leiderschap van een 24 leden tellende fractie in de Tweede Kamer blijkt in de praktijk te belastend....

Met Wilders vertrekken ook de PVV-raadsleden Willie Dille en Karen Gerbrands uit de Haagse raadszaal. Beide vrouwen maakten na de raadsverkiezingen van 3 maart hun entree in de politiek. Op 9 juni werden ze tevens verkozen tot Kamerlid. Ook voor hen blijkt dat teveel van het goede.

De drie worden opgevolgd door de twintigers Bart Brands, Chris van der Helm en Marjolein van de Waal. ‘Drie jonge honden die staan te trappelen’, zegt Sietse Fritsma, voorzitter van de Haagse PVV-raadsfractie. Fritsma behoudt zijn dubbelfunctie van raadslid en Tweede Kamerlid, zoals ook geldt voor zijn fractiegenoot Richard de Mos.

De reacties op het vertrek van Wilders liepen gisteren uiteen. Bij de VVD-fractie, en de Haagse burgemeester Van Aartsen klonk begrip, gezien de werkbelasting voor de PVV-leider. Linkse fracties spuiden kritiek (‘kiezersbedrog’).

Overigens stond Wilders bij de raadsverkiezingen op een onverkiesbare plek. Hij was lijstduwer en kondigde pas na 3 maart aan dat hij in de raad zou plaatsnemen. Wilders deed dat naar eigen zeggen uit respect voor de ruim 13 duizend voorkeursstemmen die hij kreeg van Haagse PVV-stemmers. Hij zei er ook meteen bij dat hij de dubbelfunctie zou gaan ‘proberen’, voor zolang als de werkdruk dat toeliet.

‘Zijn keuze voor het raadslidsmaatschap was een oprechte’, verzekert Fritsma. ‘Maar in het licht van de verkiezingsuitslag van 9 juni kan zijn vertrek uit de raad niet meer als een verrassing komen. Hij heeft nu echt zijn handen vol aan de nieuwe Kamerfractie. En ook bij de kabinetsformatie zijn wij nog niet uitgespeeld.’

Het vertrek van Wilders betekent een zorg minder voor de beveiligers van het Haagse stadhuis. Bij de installatie van de PVV-leider als raadslid was de Haagse raadszaal omgetoverd in een fort, met een scanstraat en een ploeg persoonsbeveiligers van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging. Bij de zeteltoewijzing kreeg Wilders de stoel die het dichtst bij een uitgang lag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden