Wilders scoort met weglopen

AMSTERDAM (ANP) - Geert Wilders' boycot van het Kamerdebat over de crisismaatregelen heeft zijn Partij voor de Vrijheid geen windeieren gelegd. In de peiling van Maurice de Hond is de PVV deze week gestegen van 29 naar 32 zetels, de hoogste score voor Wilders sinds hij uit de VVD stapte. In de Kamer heeft de PVV nu negen zetels.

De Hond stelt vast dat de PVV deze week pas steeg in de gunst van de kiezer nadat hij met zijn fractie het debat verlaten had. Twee derde van de kiezers deelt Wilders' conclusie dat de oppositie buitenspel stond tijdens het debat, een kwart stemt ermee in dat hij de zaal verliet. Driekwart van de PVV-kiezers deelt deze mening.

Dit jaar heeft de PVV haar aanhang weten te verdubbelen van zestien naar 32 zetels. Voor De Hond reden om te concluderen dat Wilders nu echt is doorgebroken bij de rechtse kiezers. Tot nu leek hij een groot deel van dit electoraat niet aan zich te kunnen binden door zijn harde standpunten over de islam.

Rechtse stemmers

Van de kiezers die zichzelf rechts noemen gaf in december nog 30 procent aan dat ze op de PVV gaan stemmen, nu ligt dat op 60 procent. Bij gematigd rechtse stemgerechtigden steeg dit percentage van 13 naar 23.

Wilders haalt zijn aanhang vooral bij CDA en VVD. Van de CDA-stemmers bij de laatste verkiezingen in 2006 geeft bijna een kwart (tien zetels) aan nu op de PVV te stemmen, bij VVD-stemmers is dit een derde (acht zetels). Bijna de helft van de VVD-stemmers geeft Wilders een kans op hun stem bij de volgende verkiezingen.

Behalve de PVV wint in de peiling van deze week alleen D66, dat van zeventien naar achttien zetels gaat, tegenover de driekoppige fractie in de Tweede Kamer. De vier grootste partijen leveren allemaal een zetel in. Het CDA daalt van 28 naar 27 (41 in de Kamer), de PvdA van 23 naar 22 (33), de SP zakt van achttien naar zeventien (25) en de VVD van zestien naar vijftien (22).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden