Wilders: rechters zijn bevooroordeeld

AMSTERDAM - Als de wrakingskamer zijn verzoek niet honoreert, is het proces tegen hem politiek en oneerlijk met bevooroordeelde rechters. Dat zei PVV-leider Geert Wilders in de rechtszaal tijdens de behandeling van een verzoek om de rechters in het proces tegen hem te vervangen.

Beeld reuters

'Ik zit hier tegen mijn zin en ik dacht recht te hebben op een eerlijk proces. Ik dacht dat daar een zwijgrecht bij hoorde. Ik vindt het schandelijk dat de rechter dit becommentarieert. Ik had even het gevoel dat ik in de Tweede kamer stond tegenover een collega van D66. Met zo'n rechtbank is een eerlijk proces niet mogelijk.'

De wrakingskamer doet dinsdag om 14:00 uur uitspraak.

Gewraakt
Bram Moszkowicz, de advocaat van Wilders, had de drie rechters gewraakt. Hij vond dat de voorzitter van de rechtbank, Jan Moors, de schijn van partijdigheid over zich had afgeroepen door zijn mening te geven over het beroep van Wilders op het zwijgrecht. De rechters moeten daarom vervangen worden, vindt hij.

'Het wordt u verweten dat u goed bent in het poneren van stellingen, maar vervolgens de discussie uit de weg gaat. Het lijkt erop dat u dat hier vandaag ook weer doet', zei de rechter aan het begin de zitting. Met de laatste opmerking geeft de rechtbank zijn mening over het zwijgen van Wilders, vindt Moszkowicz, en wekt daardoor de schijn van partijdigheid.

Niet op tijd
Moszkowicz kraakte de verdediging van de rechtbank dat hij zijn wrakingsverzoek niet op tijd zou hebben gedaan. 'ik dacht dat het op prijs gesteld zou worden dat ik eerst nadenk voordat ik wraak. Maar dat weet ik dan voor de volgende keer.'

De advocaat vindt het vreemd dat de rechtbank zich zo negatief uitliet over het zwijgen van rechter. 'Als Wilders wel iets gezegd zou hebben, zou men er hem van beschuldigd hebben dat hij de rechtszaak misbruikt om politiek te bedrijven.' De advocaat vindt het niet vreemd dat de rechtbank een beetje aandringt als een beklaagde niets wil zeggen, de rechter had echter geen duiding mogen geven. 'Dat wekt de schijn van partijdigheid op.'

Bovendien klopt het verwijt niet, zegt Moszkowicz . De PVV-leider is juist wel bereid om in discussie te gaan over zijn standpunten. In de Tweede Kamer en in debatten naar aanleiding van de film Fitna. De woorden van de rechtbank zijn extra pijnlijk omdat het Hof in haar verklaring ook al erg fel was. 'Als de woorden van Wilders op een goudschaaltje worden gewogen, moeten de woorden van de rechtbank daar ook op worden gewogen.'

Geen mening
De rechtbank ontkent in een verklaring dat het een mening heeft gegeven over het zwijgen van Wilders. 'Wij wilden de heer Wilders slechts confronteren met het beeld dat over hem bestaat en hem de gelegenheid geven daar op te reageren.' De rechters zouden Wilders daarmee verleid willen hebben om toch te spreken.

- Tijdlijn proces
- Vier vragen over het proces tegen Wilders


De uitspraken

- Controversiële uitspraken van Wilders op een rijtje
- Het interview waarin Wilders het over de 'tsunami van de islamisering' heeft
- Het opiniestuk waarin Wilders de Koran vergelijkt met Mein Kampf
- Column van Geert Wilders over de 'islamitische invasie'
- Interview met Geert Wilders in De Pers waarin hij zegt dat hij Mohammed als extremist met pek en veren het land uit zou jagen (pdf, p. 12)
- Artikel waarin Wilders zegt dat hij de Koran wil verbieden
- Artikel in de Limburger naar aanleiding van Fitna
- Interview met Wilders door de Wereldomroep waarin Wilders spreekt over een Donald Duck-versie van de Koran
- Transcript van Fitna (engels, pdf)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden