Wilders presenteert drie vrouwen met migrantenachtergrond op lijst Purmerend

PVV-leider Geert Wilders heeft voor de gemeenteraadsverkiezingen in Purmerend gekozen voor drie vrouwelijke kandidaten met een migrantenachtergrond. Dat valt op, omdat de huidige gemeenteraad van Purmerend voor bijna tachtig procent bestaat uit witte mannen van middelbare leeftijd die de VVD, PvdA, CDA, D66 en de Stadspartij vertegenwoordigen. De overige raadsleden zijn witte vrouwen.

Geert Wilders met 3 kandidaten voor de PVV-kandidatenlijst in Purmerend. De afbeelding werd eerder vandaag door de PVV-leider verspreid via Twitter. Beeld Twitter

Wilders twitterde een foto van het drietal gisteren rond met de kop 'Drie topkandidaten'. Sindsdien is een levendige discussie op internet ontstaan waarin vooral PVV-aanhangers benadrukken dat 'linkse mensen wel verbaasd zullen zijn' dat ook mensen met een migrantenachtergrond blijkbaar thuishoren bij de PVV.

'Nu al meer getinte fractieleden dan de hele SP en GroenLinks bij elkaar', twittert bijvoorbeeld B. Van Nederland, die volgens zijn twitterprofiel 'de islam en zijn helpers haat'. Ook de sites van de rechtse omroep Powned en de rechtse opiniesite The Post Online benadrukken dat de keuze van Wilders diverser en kleurrijker is dan die van alle andere partijen in de gemeenteraad van Purmerend.

Alleen voornamen bekend

Van de drie PVV kandidaat-gemeenteraadsleden zijn alleen de voornamen bekendgemaakt: Shirley, Zayhira en Nicole. Op de foto zijn drie jonge dames te zien met een Afrikaans, Aziatisch en een gemixt uiterlijk. Van Zayhira is bekend dat zij eerder actief was voor de Stadspartij van Purmerend. Ze zou op haar vijfde uit Curaçao naar Nederland zijn gekomen.

De PVV-Statenfractie van Noord-Holland, die onder meer de kandidaten voor de gemeenteraad in Purmerend selecteert, wil verder geen toelichting geven over de achtergrond en kwaliteiten van de vrouwen en waarom de keuze op hen is gevallen. De woordvoerder van Wilders is vooralsnog onbereikbaar voor commentaar.

Achterban overwegend positief

De achterban van de PVV, die doorgaans geen blad voor de mond neemt op Twitter, reageert overwegend positief op de keuze voor het drietal. 'Ik vind dit top', schrijft de een. 'Succes dames. Goed om ook mensen met een kleurtje bij de PVV te zien. Het gaat inderdaad niet om de kleur, maar om wat je wilt met NL.'

De PVV wil tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 meedoen in zestig gemeenten. Het lokale nieuwsplatform 'Regio Purmerend`peilde dat de partij in die stad negen zetels zou kunnen behalen bij de volgende verkiezingen. Op dit moment is de PVV alleen nog in de steden Den Haag en Almere vertegenwoordigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.