Update

Wilders over bericht vertrek Leers: 'Canard van het jaar'

PVV-leider Geert Wilders ontkent dat hij uit is op de val van CDA-minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel). 'Opening Volkskrant over Leers is canard van het jaar. Er is geen seconde door wie dan ook over de positie van Leers gesproken in Catshuis', stelde hij vanmorgen via Twitter.

Wilders verlaat het Catshuis, 3 april 2012. Beeld anp
Wilders verlaat het Catshuis, 3 april 2012.Beeld anp

Ook de woordvoerder van premier Mark Rutte ontkent de berichtgeving hierover vandaag in de Volkskrant. Ook CDA-leider Maxime Verhagen stelt dat 'het bericht elke grond mist'. Hij twitterde: 'Er is geen enkele reden om het functioneren van Gerd Leers aan de orde stellen en dat is bij besprekingen in het Catshuis ook niet gebeurd.'

Bronnen in de gedoogcoalitie hebben bevestigd aan de Volkskrant dat de positie van Leers 'onder druk' stond en dat hij zich 'in de gevarenzone' bevond. Wilders zou maandagavond tegenover premier Rutte (VVD) en vicepremier Verhagen (CDA) hebben geopperd Leers weg te sturen en zijn portefeuille onder te brengen bij minister Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie, of bij diens staatssecretaris Teeven (VVD).

Het vertrek van Leers zou in de gedachtengang van Wilders 'een zoenoffer' voor de PVV moeten zijn, waarmee de aandacht zou worden afgeleid van de vele concessies die de PVV in de onderhandelingen zal moeten doen op onder meer de terreinen zorg, arbeidsmarkt en sociale voorzieningen.

Debat
De PvdA heeft inmiddels een debat aangevraagd over de positie van Leers. 'Zojuist debat aangevraagd over positie van Leers. Die was gisteren al verzwakt, maar nieuws Volkskrant doet daar flinke schep bovenop', twittert PvdA-Kamerlid Martijn van Dam. Ook Kamerlid Tofik Dibi van GroenLinks zinspeelt op een debat via Twitter.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden