Wilders' oproep tot verzet brengt Kamer in rep en roer

Volgens PVV-leider Geert Wilders bestaat er een geheime lijst van Nederlandse plaatsen waar nog een asielzoekerscentrum kan komen. Hij las woensdagavond alle namen voor tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer.

Diederik Samsom (Pvda) in debat met PVV-fractievoorzitter Geert Wilders tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. Beeld anp
Diederik Samsom (Pvda) in debat met PVV-fractievoorzitter Geert Wilders tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer.Beeld anp

'Bijna de helft van de gemeenten in Nederland dreigt straks onderdak te bieden aan een asielzoekerscentrum', aldus Wilders. Volgens hem loopt de veiligheid van Nederland daardoor gevaar. Hij waarschuwde voor islamisering en mogelijke terroristen onder de vluchtelingen. Maar PvdA-fractieleider Diederik Samsom oogstte applaus toen hij zei dat dit juist een positieve kant van Nederland toont.

Kort daarvoor had Wilders alle plaatsen opgenoemd waar zich al asielzoekerscentra bevinden. 'En die danken we allemaal', reageerde D66-voorman Alexander Pechtold na de opsomming. Hij applaudisseerde en de helft van de Kamer volgde dat voorbeeld, langdurig en hard.

Maar als het aan Wilders ligt, komt er geen asielzoeker meer in. 'Nederland wordt één groot asielzoekerscentrum. Pleeg verzet. Democratisch, geweldloos verzet, maar pik het niet.'

Nederland heeft volgens hem geen behoefte aan meer asielzoekers en dat zouden ze op het Binnenhof beter moeten beseffen. 'Jullie zijn Nederland niet, het hart van Nederland klopt allang niet meer in deze zaal.'

Wilders verweet het kabinet dat het de belangen van Nederland verkwanselt 'doordat u de asieltsunami niet stopt en de grenzen niet sluit voor de islamitische volksverhuizing'.

Het debat culmineerde in een frontale, emotionele confrontatie met vrijwel alle andere partijen toen Wilders kabinet, Kamer en zijn achterban opriep de 'islamitische invasie' van asielzoekers nu te stoppen. Jesse Klaver van GroenLinks zei 'geen greintje menselijkheid' te bespeuren bij Wilders. En bovendien zijn deze mensen 'juist op de vlucht voor islamitische terreur,' aldus de kersverse GroenLinksleider.

De PVV-baas kreeg ook kritiek van onder anderen Kees van de Staaij (SGP), die zich afvroeg wat de christelijke waarden zijn waar Wilders het vaker over heeft. 'Kan de heer Wilders daar een voorbeeld van geven?' Wilders denkt even na en zegt: 'Het opkomen voor je eigen volk.' Even is het stil, dan barst de Kamer in lachen uit. 'Ja, lacht u maar', weet Wilders nog uit te brengen.

Algemene Beschouwingen

Onze debatrecensent over de opsomming van Wilders: 'Het is stil in de Kamer. Debattechnisch een sterke zet. Het is een overdonderende illustratie van het grote probleem zoals dat door de PVV beleefd wordt.' Lees hier alle recensies van vandaag.

Al de hele dag houdt onze Haagse redactie een liveblog bij. Volg dit blog hier en blijf van minuut tot minuut op de hoogte van de ontwikkelingen in de Tweede Kamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden