Wilders op herhaling in harde propagandafilm

Afgaande op de eerste reacties is de vertoning van Fitna, de film van PVV-voorman Geert Wilders, uitgedraaid op een anticlimax....

Dat is een tamelijk hypocriete uitspraak. Wilders probeert weliswaar binnen de grenzen van de strafwet te blijven, maar verder is Fitna een propagandafilm die in alle opzichten voldoet aan de methoden die radicale en totalitaire regimes hanteren om bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten.

De film opent meteen met de waarschuwing dat hij zeer schokkende beelden bevat. Dan verschijnt de tekst Soera 8, vers 60 uit de koran, veertienhonderd jaar geleden geschreven: ‘Maak voorbereiding tegen hen met wat gij hebt aan kracht en paardenvolk, om daarmee te terroriseren, te terroriseren de vijanden van Allah in hun hart, uw vijanden.’ Onmiddellijk daarna vliegt een vliegtuig de Twin Towers in, gevolgd door beelden van vallende slachtoffers.

Daarna laat Wilders verkoolde lijken uit de aanslag in Madrid zien, gevolgd door een fanatieke imam die roept: Allah, tel de ongelovigen en dood ze tot de laatste aan toe. Als bijschrift van de terreurdaad op het Atocha-station plaatst Wilders Soera 4, vers 56 uit de koran: ‘Zij die ongelovig zijn zullen wij in een vuur laten branden, en telkens als hun huid gaar is gebakken, vervangen wij die door andere huid, opdat zij de bestraffing proeven.’

Wat Wilders suggereert is duidelijk: de terroristische aanslagen zijn niets anders dan het uitvoeren van opdrachten uit de Koran. Dat geldt ook voor de uitspraak dat joden apen en zwijnen zijn, die Wilders laat vertolken door Basmallah, een meisje van drie en een half jaar oud. Onmiddellijk gevolgd door een demonstratie van extremisten die met een spandoek God zegene Hitler oproepen om de holocaust opnieuw uit te voeren.

De film Fitna probeert moslims in Nederland klem te zetten met de suggestie dat geweldpleging en haat onvermijdelijk uit de koran voortvloeien. Zo moet de film het programma van Wilders om de koran te verbieden, moskeeën en islamitische scholen te sluiten, rechtvaardigen. Wilders roept aan het eind van de film de Nederlandse moslims op de in Fitna getoonde pagina’s uit de koran te scheuren. Met andere woorden: moslims kunnen alleen door ontheiliging van de koran volwaardige staatsburgers worden.

Dat is een stelling die krachtig weersproken moet worden. Nederland is niet in de ban van de gewelddadige islam, het is geen ‘vijf voor twaalf’, zoals Wilders ons wil doen geloven. Met Fitna heeft Wilders het debat over de integratie van moslims in de Nederlandse samenleving een slechte dienst bewezen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden