Wilders op alle punten vrijgesproken

PVV-leider Geert Wilders is vanmorgen door de rechtbank in Amsterdam vrijgesproken van alle aanklachten tegen hem. Volgens de rechter is er geen sprake van aanzetten tot haat of discriminatie, of van groepsbelediging.

Geert Wilders reageert blij na de uitspraak. Beeld anp
Geert Wilders reageert blij na de uitspraak.Beeld anp

De uitspraken van Wilders zijn, aldus rechtbankvoorzitter Marcel van Oosten, vrijwel allemaal gericht op de religie islam en niet op moslims. Ook deed hij ze in de context van het maatschappelijk debat.

De Hoge Raad, het hoogste rechtscollege in Nederland, stelde in 2009 in een richtlijn vast dat uitlatingen over een godsdienst niet strafbaar zijn. De Amsterdamse rechtbank heeft de richtlijn als leidraad gebruikt voor de uitspraak.

Uitspraken
Wel vallen volgens de rechtbank sommige uitlatingen wellicht wel onder de noemer 'aanzetten tot discriminatie'. Bijvoorbeeld de uitspraak 'De grenzen gaan nog diezelfde dag dicht voor alle niet-Westerse allochtonen'. Maar in het kader van het maatschappelijk debat volgde ook op dit punt vrijspraak.

De uitspraak 'Er is een strijd gaande en we moeten ons verdedigen' is naar het oordeel van de rechtbank 'grof en denigrerend', en heeft een uitgesproken opruiend karakter. Dat Wilders hiervoor werd vrijgesproken komt omdat de rechtbank de uitspraak op de grens van het toelaatbare acht, en dus niet eroverheen. Wilders zegt er namelijk ook bij dat hij niets tegen moslims, maar 'slechts tegen de islam' heeft. Er is dus geen sprake van haat of discriminatie.

Fitna
Wilders' film Fitna was een ander belangrijk punt uit de tenlastelegging. De rechtbank oordeelt dat de beelden die daarin zijn gebruikt 'choquerend en verontrustend' zijn. Sommige beelden kunnen aanzetten tot gevoelens van haat tegen moslims. Toch volgt vrijspraak, want de boodschap moet volgens de rechter kunnen worden uitgedragen.

Als basis voor de vrijspraken gebruikte de rechtbank een uitspraak van de Hoge Raad uit 2009. Het hoogste rechtscollege heeft daarin al de richtlijn vastgesteld dat uitlatingen over een godsdienst niet strafbaar zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden