Wilders 'onafhankelijk' van politieke elite

Tweede-Kamerlid Geert Wilders heeft zondag een beginselprogramma gepubliceerd waarin hij zich 'onafhankelijk' verklaart van de 'politieke elite' die Nederland de afgelopen decennia heeft geregeerd en het land heeft 'verkwanseld'....

ANP

In de 'Onafhankelijkheidsverklaring' borduurt het voormalige VVD-Kamerlid voort op het tienpuntenplan dat hij vorig jaar samen met toenmalig fractiegenoot Oplaat opstelde als discussiestuk voor een VVD-bijeenkomst in Limburg. Dat programma was het begin van de verwijdering tussen Wilders en de VVD, die uiteindelijk eindigde in een onoplosbaar meningsverschil met VVD-fractievoorzitter Van Aartsen over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Wilders stapte daarop uit de VVD en ging verder als de eenmansfractie Groep Wilders.

Wilders stelt in de inleiding van zijn programma met nadruk dat de politieke beweging waaraan hij werkt meer wordt dan een 'anti-islampartij'. De problemen in Nederland wortelen dieper en zijn het gevolg van 'incompetentie van de politieke elite in Brussel en Den Haag. Ons land is onveilig, de publieke ruimte is verloederd, de economie kwakkelt, en de publieke sector is een puinhoop.'

In het twintig kantjes tellende programma pleit Wilders voor een forse belastingverlaging en het afstoten van overheidstaken. De ministeries van Economische Zaken, Onderwijs en Ontwikkelingssamenwerking en ook de Sociaal-Economische Raad en het poldermodel kunnen worden opgeheven. Binnenlandse Zaken en Justitie moeten opgaan in een ministerie van Veiligheid. Ook de Eerste Kamer kan afgeschaft worden en de Tweede Kamer moet ingekrompen van 150 naar honderd zetels.

Van twaalf provincies moet Nederland terug naar vier. De overheid kan met 50 procent minder ambtenaren toe. Een nieuwe regel mag in Wilders' visie pas worden ingevoerd als er eerst twee zijn afgeschaft.

Verder moeten de Nederlandse Antillen uit het Koninkrijk worden gezet en moet Nederland zelf binnen de Europese Unie een status aparte eisen om zo het eigen immigratiebeleid te kunnen voeren. Daarbinnen gaan de grenzen vijf jaar dicht voor niet-westerse allochtonen.

'Nederland is vol', stelt Wilders. Politieke vluchtelingen zijn alleen welkom als ze echt nergens in hun eigen regio terechtkunnen, met een maximum van 5000 per jaar. Het aannemen van de Nederlandse nationaliteit kan pas als iemand meer dan tien jaar in Nederland werkzaam is geweest en geen enkel misdrijf heeft gepleegd. Tot die tijd is er geen aanspraak mogelijk op de sociale zekerheid.

Op het gebied van veiligheid en criminaliteit herhaalt Wilders zijn pleidooi van 'three strikes out': na drie geweldsmisdrijven volgt automatisch een levenslange gevangenisstraf. Wilders heeft liever vijf gevangenen in een cel dan een veroordeelde te vroeg terug op straat. Hij wil verder onbewaakt proefverlof voor tbs'ers en taakstraffen voor geweldsdelicten afschaffen. Preventief fouilleren moet in heel Nederland voor de politie mogelijk worden. Wie geweld pleegt en een dubbele nationaliteit heeft, moet worden uitgezet naar dat land van herkomst. Nederland moet daarvoor desnoods internationale verdragen opzeggen.

Wilders wil artikel 23 van de Grondwet (vrijheid van onderwijs) laten bestaan, maar wil een verbod op het oprichten van islamitische scholen. Radicale imams moeten worden uitgezet en moskeeën waar radicaal gepreekt wordt, gesloten. Grondrechten moeten ontnomen worden aan mensen die de rechtsstaat met geweld willen bestrijden. 'Islam en democratie zijn onverenigbaar', meent Wilders. Hoofddoekjes in publieke functies moeten verboden worden.

Wilders is tegen de Europese Grondwet en tegen toetredingsonderhandelingen met Turkije. Als Turkije ooit bij de EU komt, moet Nederland er uit stappen, meent hij.

Vrijheid van meningsuiting is voor Wilders het belangrijkste grondrecht. 'Een imam die een politicus dood wenst, mag dat - hoe verwerpelijk ook - wensen en zelfs uitspreken', schrijft Wilders. Hij verwijst daarmee onder anderen naar de Nederlandse imam Abdul-Jabbar van de Ven die in een EO-televisieuitzending onlangs stelde dat hij het niet erg zou vinden als Wilders zou sterven aan bijvoorbeeld kanker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden