Wilders omringt zich op PVV-lijst met vertrouwelingen

Geert Wilders hoopt zich ook na de verkiezingen te omringen met zoveel mogelijk oude getrouwen. De nieuwkomers op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer, Vicky Maeijer en Gidi Markuszower, hebben hun sporen in de PVV al verdiend. Verder keert vrijwel de gehele huidige fractie terug op verkiesbare plaatsen op de lijst. Zorgspecialist Fleur Agema is op nummer 2 opnieuw de hoogste vrouw.

Ariejan Korteweg en Raoul du Pré
null Beeld
Beeld

Wilders maakte de hele lijst met 50 namen vrijdagavond bekend via Twitter. De naam van Europarlementariër Vicky Maeijer werd vorige week al door Wilders genoemd als hoogste binnenkomer. Markuszower is lid van de Eerste Kamer en al jaren close met Wilders. Hij was ook nauw betrokken bij de selectie van de kandidaten. In 2010 was hij ook al eens kandidaat voor de Tweede Kamer, maar toen trok hij zich terug vanwege de verhalen over zijn intieme banden met Israël en diens veiligheidsdienst Mossad. De AIVD beoordeelde hem destijds als een 'risico voor de integriteit van Nederland'. Ook kwam uit dat hij eerder was opgepakt wegens het dragen van een vuurwapen. Inmiddels is die geschiedenis geen beletsel meer voor een hoge plek op de lijst.

Vertrek

Het enige lid van de huidige fractie dat vertrekt is Reinette Klever, die ook als een van de laatsten - in 2012 - bij de fractie kwam. De 11 resterende Kamerleden staan bij de eerste 13. Nummer 14, Danai van Weerdenburg, is fractiemedewerker en lid van de Eerste Kamer.

De volgende, Edgar Mulder, is fractievoorzitter in Overijssel en was betrokken bij de selectie van de kandidaten. Karen Gerbrands was al Kamerlid van 2010 tot 2012 en verving Agema toen zij met zwangerschapsverlof was. Nummer 17, Léon de Jong, is medewerker van de PVV-fractie in Brussel en levensgezel van Agema.

Lees ook:

- Wie kiest Wilders voor zijn kandidatenlijst? Eerder deze week blikten we vooruit: rond de PVV-lijst voor de Kamerverkiezingen hangt zoals altijd veel mist.

- Geen politieke pitbull, wel hondstrouw aan de PVV. Hoe komt deze 30-jarige juriste en marathonloopster in Wilders' top-5?

Inner circle

Wilders selecteerde de kandidaten uit de inner circle van de partij. Van de negen leden tellende fractie in de Eerste Kamer zijn er nu zes kandidaat voor de Tweede Kamer. Twee van de vier Europarlementariërs staan op de lijst. Verder vormen de Statenfracties een belangrijke bron.

Een verrassend hoge plek kreeg Roy van Aalst, gewezen persvoorlichter van de PVV in Overijssel. Hij staat op plek 20. Een plek lager staat de Brabander Emiel van Dijk, die eerder al eens een zetel in de Provinciale Staten aan zich liet voorbijgaan. Zo worden de plekken verdeeld over de provincies: Flevoland, Limburg, Zuid-Holland en Friesland volgen.

Ook de gemeenteraden van Den Haag en Almere leveren enkele kandidaten. De voorzitters van de fracties in de Eerste Kamer - Marjolijn Faber - en het Europarlement - Marcel de Graaff - staan niet op de lijst.

Wilders kan zich weliswaar op posters laten flankeren door twee vrouwen, bij de eerste 25 kandidaten staan slechts vijf vrouwelijke kandidaten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden