Commentaar

Wilders krijgt nieuw podium voor versleten provocaties

Het proces tegen Wilders is onvermijdelijk, maar ook onnodig en onwenselijk.

Geert Wilders.Beeld anp

Daar gaan we weer. Het Openbaar Ministerie merkt Wilders aan als verdachte van het beledigen van mensen wegens hun ras en het aanzetten tot discriminatie en haat. Weer een proces waar Wilders garen bij kan spinnen door te poseren als slachtoffer en kampioen van de vrijheid van meningsuiting. Weer juridische aanpak van een opstelling die beter in de politieke arena kan worden bestreden.

Vooropgesteld: het 'minder, minder, minder'-gescandeer waar Wilders zijn aanhang toe opzweepte, was laag en weerzinwekkend. Wilders bewoog zich met zijn provocatie onverantwoord dicht bij een oproep tot deportatie van Nederlanders met een Marokkaanse afkomst, en deed dat bewust, om reacties uit te lokken. Hij had succes. Duizenden mensen hebben aangifte gedaan. Hij heeft velen gekwetst en angst ingeboezemd. Het is goed dat burgers in een beschaafde samenleving naar een onafhankelijke rechter kunnen stappen om hun gram te halen.

Juridisch gezien is een proces ook onvermijdelijk. Het Openbaar Ministerie heeft de zaak voorgelegd aan een imposante stoet experts en commissies. Eerder toonden de magistraten een gezonde afkeur van de vervolging van politieke uitspraken. Maar toen werden ze in een artikel-12-procedure overstemd. Dit keer hadden de magistraten voor het niet-vervolgen van Wilders bewust de wet moeten omzeilen, en dat kan niet.

Het proces belooft minder circusachtig te worden dan vorige keer, met minder ruimte voor Wilders om obstructie te plegen. Tegenstanders van Wilders kunnen hopen dat onze samenleving een grens trekt en optreedt tegen mensen die haat tussen bevolkingsgroepen aanwakkeren.

En toch blijft het komende proces onnodig en ongewenst. Politieke stellingname moet een politiek antwoord krijgen, niet een juridisch. Dat is ook ruimschoots gebeurd na de onsmakelijke demarche van Wilders. Hij werd alom veroordeeld, politieke vrienden verlieten hem, premier Rutte en andere politici namen meer afstand van hem dan voorheen, burgers lieten zien dat ze haat zaaien niet tolereren.

Dat is het wrange: net nu Wilders in een groter isolement verkeert door 'minder, minder, minder', biedt het proces erover hem een nieuw podium voor zijn versleten provocaties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden