Update

Wilders: Koning uit regering, Raad van State en zonder rol bij formatie

Een zo klein mogelijke rol voor het staatshoofd: de PVV wil de rol van de Koning drastisch beperken tot een 'representatieve en ceremoniële'. Dat blijkt uit een initiatiefwetsvoorstel dat PVV-leider Geert Wilders vandaag openbaar maakte. Mochten andere partijen niet met Wilders instemmen, dan zal de PVV met voorstellen meestemmen waar ze het mee eens zijn.

Geert Wilders verlaat paleis Noordeinde na een onderhoud met koningin Beatrix. © ANP

De PVV vindt het ongewenst als Nederland zou veranderen in een republiek. Het doel van het wetsvoorstel is 'de monarchie in stand te houden, maar de (schijn van) politieke invloed van de Koning te minimaliseren'.

Wilders wil daarvoor de Koning uit de regering en uit de Raad van State zetten en de rol van het staatshoofd bij de kabinetsformatie geheel afschaffen. Ook vindt Wilders dat de Koning 'zich niet langer kan ontrekken aan het Strafrecht'. Daarmee zou de ministriële verantwoordelijkheid verdwijnen.

Maar het Koningschap, mits gemoderniseerd, moet wel blijven, vindt Wilders. 'De Koning als staatshoofd staat namelijk voor de eenheid van het Koninkrijk.'

Einde aan de politieke invloed
'Er moet zo snel mogelijk een einde komen aan de politieke invloed van de Koning', zei Wilders op een persconferentie over zijn wetsvoorstel. Hij benadrukte het belang van de neutraliteit van het staatshood. De Koning is voor Wilders een symbool van eenheid en staat als neutraal staatshoofd boven de partijen.

De PVV vindt het ongewenst als Nederland zou veranderen in een republiek. Het doel van het wetsvoorstel is ,'de monarchie in stand te houden, maar de (schijn van) politieke invloed van de Koning te minimaliseren'.

Medestander PvdA
Ook de PvdA wil dat de Koning geen deel meer uitmaakt van de Raad van State, zo maakte de partij vorige week bekend. Om dit te realiseren is echter een grondwetswijziging nodig. Dan moeten 100 Kamerleden twee keer voor stemmen. Zowel voor als na de verkiezingen. Dat is voorlopig niet aan de orde, omdat zowel het CDA als de VVD en de kleine christelijke partijen niets in dat voorstel zien. Voorlopig zal koning Willem IV dus de voorzitter van de Raad van State blijven. Overigens moet ook de Eerste Kamer hier met een tweederde meerderheid mee akkoord gaan.

Wel is er nu een parlementaire meerderheid die de rol van het staatshoofd bij de formatie wil afschaffen. Daarvoor zijn 'slechts' 76 stemmen nodig. Die is er met de PvdA, PVV, GroenLinks en D66, SP en Partij voor de Dieren (samen 91 zetels).

Verschillen tussen de PvdA en de PVV zijn er ook. Zo wil de PVV dat de Koning niet langer deel uitmaakt van de regering, terwijl de PvdA het niet nodig vindt om deze wet te veranderen. Wilders zei tijdens de persconferentie dat zijn 'partij zich niet door anderen liet afleiden' bij het formuleren van het PVV-voorstel. Maar mochten Wilders geen meerderheid krijgen, dan zal hij met het D66-voorstel akkoord gaan dat de rol van de Koning bij de formatie moet afschaffen.

De PvdA heeft alleen nog een rapport uitgebracht en nog geen concreet wetsvoorstel gedaan.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden