Wilders koekje van eigen deeg

Wilders is slachtoffer van wet waar hij zelf in Nederland voor zou zijn: het weren van buitenlandse onruststokers.

Thomas von der Dunk

Is een Wilders-vrije week dit jaar haalbaar? Opnieuw eist een rel rond blonde Geert alle aandacht op. Nederland wordt voor haar te langdurige verwaarlozing van de islamproblematiek wel zéér zwaar gestraft.

De ironie is dat Wilders nu het slachtoffer is geworden van een wet waar hij op het Binnenhof zelf blindelings vóór zou hebben gestemd: het weren van buitenlandse onruststokers. Zijn inreisverbod is een koekje van eigen deeg. Maar de extremisten zijn altijd de anderen, dus die ironie zal hem ontgaan.

Den Haag heeft in Londen geprotesteerd, speciaal omdat het hier een volksvertegenwoordiger van een half miljoen kiezers betreft. Inderdaad wordt het Europese beginsel van vrij personenverkeer zo wel erg sterk gereduceerd.

Boven de wet?

Desalniettemin de principiële vraag: gelden verboden voor iedereen of mag een parlementariër meer? Staat een politicus op grond van massale aanhang boven de wet? Berlusconi meent dezer dagen van wel.

De affaire is bovenal een blamage voor het Hogerhuis. Enerzijds, omdat het moet slikken dat het niet de gasten mag ontvangen die het zelf heeft geselecteerd. En anderzijds omdat het überhaupt op het idiote idee van een uitnodiging is gekomen.

Het had Wilders natuurlijk vrij moeten staan om in Hyde Park de zottenzeepkist van Speakers Corner te beklimmen, maar een uitnodiging door een ander parlement: dat is voor zijn cineastische prul toch werkelijk te veel politieke eer. Behalve het wijzigen van wetten tegen externe betaling hebben de Lords kennelijk niets zinnigs om handen, zodat het Hogerhuis hiermee definitief de eigen overbodigheid heeft gedemonstreerd.

Rutte

De enigszins vergeten VVD-fractieleider Mark Rutte heeft vorig jaar in zijn fractievleugel een Galerij voor het Vrije Woord ingericht, waar dankbaar van staatswege verboden vruchten worden binnengehaald: onze liberalen staan pal voor vervolgde Voltaires in spe. Op zich is dat een heel sympathiek idee.

Maar zou Rutte langzamerhand niet zelf door enige gêne zijn bevangen, gezien het intellectuele fröbelwerk dat inmiddels aanspraak op museale tentoonstelling maakt? Wilders' film Fitna, de platvloerse cartoonist Nekschot, misschien straks ook de maaksels van de overjarige GeenStijlpuber Dominique Weessie.

Farce

Karl Marx zei het al: in de geschiedenis gebeurt alles tweemaal, eerst als tragedie, dan als farce. Dat geldt ook voor onze zelfbenoemde Martelaren van het Vrije Woord. Ze beschouwen zich als miskende Voltaires, het zijn mentaal mislukte minkukels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden