Update

Wilders: klop niet bij ons aan voor steun aan Griekenland

Verdere financiële steun aan Griekenland zal leiden tot miljardenverliezen voor Nederland, voorspelt PVV-leider Geert Wilders. Voor nieuwe bezuinigingen hoeft het kabinet niet bij de gedoogpartner aan te kloppen, want 'daar heeft de partij niet voor getekend'. Dan heeft het kabinet een probleem.

Geert Wilders

Dat zei Wilders vandaag tijdens het verantwoordingsdebat in de Tweede Kamer. 'Mochten we gelijk krijgen, dan zijn we die miljarden kwijt, maar daarvoor zijn wíj niet verantwoordelijk. Dan gaan wij de pijn niet lijden en dan ontstaat er een probleem.' Tot het steunen van een motie van wantrouwen tegen het kabinet zal dat overigens niet leiden, verzekerde Wilders.

De PVV is onder geen beding bereid om geld aan Griekenland te lenen. Aan waarschuiwingen over de gevolgen van een eventueel faillissement van het zuid-Europese land hecht hij weinig waarde. 'Ik hou niet van die bangmakerij en doemdenkerij in Nederland.'

Compliment
Wilders kwam vandaag ook met een compliment aan het adres van premier Rutte: 'Ooit was ik uw mentor. U bent een goeie leerling. Fijn dat u zo goed hebt opgelet.' Hij verwees daarmee naar de periode waarin hij Kamerlid voor de VVD was. 'Maar alle gekheid op een stokje. Hij doet het uitstekend.'

De Kamer voert vandaag een debat met premier Rutte over de politieke resultaten van het eerste half jaar van zijn kabinet. Dus is het zaak voor het CDA en de VVD om hun kabinet te verdedigen en te benadrukken dat de samenwerking met gedoogpartner PVV soepel verloopt.

Verantwoording
D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold vindt dat het kabinet te weinig verantwoording aflegt over de resultaten van haar beleid. 'Het is vaagheid en vrijblijvendheid troef', aldus Pechtold. Hij noemt het kabinetsbeleid 'een boulevard aan gebroken beloftes'.

Op de momenten dat het kabinet wel met duidelijke cijfers kwam, leed het een nederlaag, aldus Pechtold. '50 procent minder migranten? Het kabinet durfde het niet eens te herhalen, omdat het weet dat het dat niet zal halen.' Ook de belofte om 18 miljard euro te gaan bezuinigen, staat volgens de voorman van D66 niet meer overeind.

Pechtold was niet de enige die kritiek had op het kabinetsbeleid.
PvdA-leider Job Cohen trapte vanmorgen het debat af: 'Dit is niet het kabinet van de hardwerkende Nederlander, maar het kabinet van de happy few.' En SP-leider Emile Roemer: 'We zijn van de regen in de drup beland'. Maar niet alleen de oppositie, ook gedoogpartner PVV kraakte harde noten aan het begin van het debat.

Illusionist
Fractievoorzitter Jolande Sap van GroenLinks vergeleek het kabinetsbeleid met een goochelshow. 'Het enige verschil tussen illusionist Hans Klok en premier Mark Rutte is dat Klok weet dat het niet echt is wat hij doet. Het ziet er gelikt uit, de pr is in orde, maar je weet dat het nep is'.

'Als een ware illusionist tovert dit kabinet drieduizend politieagenten erbij, enkele ogenblikken later zijn ze weer verdwenen. Net zo gemakkelijk goochelt het kabinet met 18 miljard euro aan bezuinigingen, maar opeens blijkt er zes miljard aan lastenverzwaringen te zijn', aldus Sap.

Ze verweet het kabinet dat niet te controleren valt welke concrete doelen worden nagestreefd. Sap wil dat het kabinet precies aangeeft wat de gevolgen zijn van de 18 miljard aan bezuinigingen. 'Het kabinet doet alsof het geen centje pijn gaat doen om 18 miljard te bezuinigen. En dat kan natuurlijk niet waar zijn.'

Bezuinigingen
Fractievoorzitter Stef Blok van de VVD benadrukte de financiële koers van het kabinet en gaf verder aan niet te veel te willen praten over de financiële hulp aan andere Europese landen. Wel vroeg hij meer duidelijkheid van het kabinet over de bezuinigingen per departement.

Fractievoorzitter Van Haersma Buma van het CDA benadrukte dat de bezuinigingen noodzakelijk zijn. 'Het is een illusie gebleken dat je met geld kwaliteit kunt kopen', zei hij, verwijzend naar onder andere de aanpak van probleemwijken, waar het vorige kabinet veel geld in stak.

De oppositie sprak het CDA aan op de forse bezuinigingen, die gevoelig liggen bij de achterban van de partij. Hoe wil hij de bezuinigingen op bijvoorbeeld Defensie gaan invullen? Van Haersma Buma weigerde echter om vooruit te blikken op de begroting van 2012. 'Dat moet eerst goed met de Rekenkamer bekeken worden.'

PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren uitten hun verbazing over het feit dat het CDA niet meer door wil gaan met de uitvoering van de Ecologische Hoofdstructuur. Volgens Cohen gooit de partij de natuur zo 'onder tafel'. De CDA-fractievoorzitter zegt boeren niet hun land af te willen nemen.

Uiterst negatief
Cohen was echter uiterst negatief over het kabinet. 'Was Rutte twee jaar eerder aangetreden dan hadden we geen deeltijd-ww gehad, maar permanente werkloosheid.' Cohen maakte zich verder boos over het verstrekken van verkeerde cijfers door het kabinet over bijvoorbeeld de toenname van het aantal zorgleerlingen. Cohen vroeg voor deze fouten excuses van premier Rutte.

Pechtold vond dat het kabinet 'alleen maar bezuinigt en niet aan hervormingen doet'. Groen-Linksleider Jolande Sap was het hier mee eens. 'Alleen van hervormen worden we sterker. Uw kabinet maakt de kans dat we in een Eurocrisis terecht komen alleen maar groter', zei ze tegen VVD-er Blok. Pechtold vroeg aan Blok hoe hij om wil gaan met de cijfers die door het kabinet worden gehanteerd. 'Hoe kan ik dat controleren?' Pechtold doelde op de gewenste vijftig procent minder instroom van niet-Westerse asielzoekers. 'Ik ben gebonden aan de cijfers die zijn gehanteerd met het afsluiten van het regeer- en gedoogakkoord', zei Blok.

Eurocrisis
Geert Wilders ging nog eens door op de Eurocrisis. 'Weet u wel dat tweederde van de VVD-stemmer die steun aan Griekenland niet wil. Moeten wij het nu opnemen voor al die VVD'ers die geen geld willen stoppen in een corrupt land?', aldus Wilders in een felle uithaal naar gedoogpartner VVD.

Blok verdedigde de opstelling van zijn partij. Volgens hem zou de Europese economie kapot gaan, als Griekenland failliet gaat. 'Dan volgen Portugal, Ierland en wellicht Spanje. Nu kost het ons 4,5 miljard, anders kost het ons 35 miljard', zei Blok. Wilders noemde dit 'pure bangmakerij. U verkwanselt de VVD-kiezer.' Blok noemde het PVV-standpunt 'onverantwoord' en is het 'volstrekt oneens met de PVV'.

Volgens Blok kan de kredietcrisis die in september 2008 begon met het omvallen van de Amerikaanse bank Lehman Brothers 'kinderspel' blijken te zijn, vergeleken bij scenario's die de ronde doen als de Europese schuldencrisis uit de hand zou lopen als Griekenland failliet zou gaan. Ook zei Blok extra bezuinigingen niet uit te sluiten op departementen als Defensie en Onderwijs om tegenvallers in de zorg op te vangen.

Kamervragen
Tevens riep Blok op tot het minder stellen van Kamervragen en aanvragen van spoeddebatten. Hiermee worden ambtenaren volgens Blok onnodig belast. Hij stelde dat het beantwoorden van een Kamervraag 2.000 euro kost. Pechtold waste Blok daarop direct te oren door te stellen dat de VVD in 2009 de meeste Kamervragen van allemaal stelde.

Rekening bij de zwaksten

'Het gaat alleen maar over geld en nooit over mensen. Het kabinet legt de rekening neer bij de zwaksten', dat zei SP-leider Emile Roemer. 'Het kabinet denkt alleen maar in doemscenario's en van de aanvankelijke bravoure is weinig meer over.' De SP-leider hekelde vooral de opstelling van het kabinet in de zorg.

Volgens Roemer is het duidelijk dat het systeem van marktwerking, commercie en bureaucratie de zorg wel duurder maakt maar niet beter. 'Terwijl het onderwijs achteruit holt, haalt het kabinet haar handen ervan af', zei Roemer die ook de bezuinigingen op de sociale werkplaatsen hekelde. 'Noem eens een maatregel die de hoogste inkomens treft?', daagde Roemer premier Rutte uit.

Tot vanmiddag zijn vooral de fractievoorzitters van de verschillende partijen aan het woord. Later op de dag reageert Mark Rutte. Ook minister De Jager van Financiën is aanwezig.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook


Alexander PechtoldBeeld anp
Fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma van het CDA.
Premier Rutte arriveert donderdag in de Tweede Kamer voor aanvang van het verantwoordingsdebat.Beeld anp
Wilders haalde hard uit naar de VVD vandaag.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden