Column

'Wilders klemde zich als drenkeling in nood vast aan het woordje miezerig'

Bij veel politici én bij de media heerst een diepe angst Wilders aan de spreken op zijn gedachtengoed en onbehouwen gedrag, schrijft columnist Bert Wagendorp. 'Dat zijn nog altijd de naweeën van de episode-Fortuyn, toen jan en alleman wel meteen van leer trok, met alle gevolgen van dien.'

PVV-leider Geert Wilders Beeld null
PVV-leider Geert Wilders

Volgens Geert Wilders van de PVV was Alexander Pechtold (D66) 'te klein, te miezerig, om ook maar een minuut serieus te nemen'. Hij verklaarde 'echt niet' te reageren 'op de ultieme miezerigheid' die Pechtold ten toon had gespreid. Wilders vond, samenvattend, Pechtold 'zielig, miezerig en hypocriet'.

Het sullige klapvee in de PVV-bankjes begon enthousiast met de vuistjes te roffelen vanwege zoveel eloquentie.

Bij veel politici én bij de media heerst een diepe angst Wilders aan de spreken op zijn gedachtengoed en onbehouwen gedrag - het is zaak de PVV vooral als een normale partij te zien, en niet als een verzameling haatzaaiers, en Wilders als een gewone politicus - en niet als een politieke ramptoerist met een grote bek. Het is bon ton te verklaren dat Geert buiten het oog van de camera's zo'n aimabele man is.

Dat zijn nog altijd de naweeën van de episode-Fortuyn, toen jan en alleman wel meteen van leer trok, met alle gevolgen van dien. Van Anouchka van Miltenburg, niet direct in de wieg gelegd voor Kamervoorzitter, mocht Wilders daarom dinsdag ongehinderd schelden - die rare Geert toch.

null Beeld null

Alexander Pechtold had Wilders gevraagd of hij afstand wilde nemen van de aanwezigheid van rechtsextremistische types en symbolen tijdens de manifestatie van de PVV van afgelopen zaterdag op de Haagse Koekamp. Volgens NOS.nl was er sprake van 'verbaal vuurwerk', maar dat viel eigenlijk wel mee. Pechtold stelde een vraag, Wilders schoot in de stress en klampte zich als een drenkeling in doodsnood vast aan het woordje 'miezerig' - kennelijk was dat deze keer de term voor noodgevallen die hem vooraf was ingefluisterd door Martin Bosma, de Svengali van de PVV-fractie.

Eerder had de directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), Esther Voets, Wilders hetzelfde gevraagd als Pechtold. Daarop reageerde Wilders anders dan na de vraag van Pechtold. 'De PVV verwerpt uiteraard alles wat riekt naar nationaal-socialisme en extremisme.'

null Beeld null

Daar was zaterdag weinig van te merken, maar misschien had Geert de schuin geheven armen gewoon niet gezien.

Wie waren er, op Wilders' eerste buitenparty? De 'antifascistische onderzoeksgroep' Kafka herkende tientallen leden van onder meer de volgende rechtsextremistische, fascistische, neo-nazistische of/en anti-semitische clubs: Blood & Honour Divisie Noordland, Voorpost, Nederlandse Volks-Unie, Nationalistische Volksbeweging, Zwart Front en Identitair Verzet. Die hadden spandoeken meegenomen ('Eigen volk eerst'), zwaaiden met de Prinsenvlag van de good old NSB, brachten tijdens Wilders' toespraak de Hitlergroet en hitsten aanwezigen op een potje te gaan matten met anti-fascistische demonstranten een eindje verderop.

Onder de aanwezigen was een man die in 2001 werd gepakt wegens grootschalige vernielingen op een joodse begraafplaats en een andere die wordt vervolgd wegens fors wapenbezit. 's Lands grootste Hitlerfan was er ook.

De vraag van Pechtold was dus niet zo vreemd en Wilders had eenvoudig kunnen antwoorden dat hij ook niet blij was met de aanwezigheid van sommige gasten op zijn feestje, maar dat het nu eenmaal een openbare gelegenheid was.

In plaats daarvan begon hij aan zijn tien improvisaties op het woordje miezerig.

Het is begrijpelijk dat Wilders niet graag geassocieerd wil worden met het rechtsextremisme. Maar de rechtsextremisten associëren zich kennelijk wel graag met hém en misschien zou hij zich eens moeten afvragen waarom dat zo is.

Bert Wagendorp is columnist van de Volkskrant
Twitter: @bertwagendorp

null Beeld null
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden