Wilders: kans op akkoord extra bezuinigingen 50/50

PVV-leider Geert Wilders schat de kans dat VVD, CDA en PVV een akkoord bereiken over extra bezuinigingen op 'fifty-fifty'. Dat zei hij vanmiddag in een interview op RTLZ.

Geert Wilders Beeld anp

'De inzet is om eruit te komen, maar het worden keiharde onderhandelingen', zei Wilders. 'Misschien lukt het niet, dat kan heel goed.' Wilders zei te hopen dat de partijen tot een akkoord komen, al is het maar omdat er anders een kans bestaat dat SP en PvdA aan de macht komen. 'Dan wordt Nederland een land waar je eigenlijk niet zou willen wonen.'

Wilders herhaalde enkele malen dat hij 'tot het uiterste' zal gaan om overeenstemming te bereiken met CDA en VVD, maar waarschuwde ook voor de kans op een mislukking. 'Het is mij een lief ding waard om eruit te komen, maar als het niet lukt, dan lukt het niet.' Nieuwe onderhandelingen over bezuinigingen zullen mogelijk dit voorjaar plaatsvinden, als het CPB met nieuwe ramingen komt over de Nederlandse economie. Vandaag werd bekend dat dat op 20 maart zal zijn.

Als zaken waar Wilders veel waarde aan hecht in een nieuwe bezuinigingsronde, noemde hij de ontwikkelingssamenwerking, de pensioenpremies die niet omhoog mogen, en de volledige uitvoering van de immigratieparagraaf uit het regeerakkoord.

Peiling

Wilders ging ook in op de jongste peilingen waarin de SP de PVV ver voorbij is gestreefd. 'Ik snap het als je kijkt naar de persoon, want ook ik vind Emile Roemer een sympathieke man. Maar als ik kijk wat er in hun verkiezingsprogramma kijkt, dan zakt daar mijn broek vanaf.' Volgens Wilders is de SP voor een generaal pardon, wil de partij meer geld voor ontwikkelingssamenwerking, is het voor een federaal Europa, tegen minimumstraffen en wil de partij de hypotheekrenteaftrek afschaffen. Allemaal zaken waar de PVV precies anders over denkt, aldus Wilders.

Hoofddoek

Wilders zei verder dat mensen die kritiek hebben op zijn optreden in de affaire rond de hoofddoek van koningin Beatrix 'natuurlijk een punt' hebben. Wilders had felle kritiek op koningin Beatrix omdat zij een hoofddoek droeg tijdens een moskeebezoek in Abu Dhabi. Toen de koningin daarop reageerde, onthield Wilders zich van verder commentaar. Het verwijt van belletjetrekpolitiek is dan ook terecht, zegt Wilders. Hij blijft echter staan achter de Kamervragen die hij stelde over de kwestie.

Over de affaire-Bosman, het Limburgse Statenlid dat uit de fractie werd gezet nadat hij een PvdA-collega een 'uitgekotst stuk halalvlees' had genoemd, zei Wilders dat het terecht was dat Bosman geen deel meer uitmaakt van de PVV. 'Dat soort dingen worden bij de PVV niet naar buiten gegooid', zei Wilders over de opmerkingen van de Limburger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden