Wilders is 'islamvijand op bevestigingstour'

De komst van Geert Wilders was door Pegida-frontman Lutz Bachmann groots aangekondigd. Er zouden zeker 30 duizend mensen afkomen op zijn optreden in Dresden. Maar het werden er niet meer dan 10 duizend. Reden genoeg voor de Duitse pers om de komst van de 'Islamfeind' of 'haatprediker' als een teleurstelling af te schilderen.

De toespraak van Wilders op een groot scherm tijdens de Pegida-bijeenkomst in Dresden. Beeld epa

'De grote solidariteit bleef uit', schrijft Der Spiegel. 'Maar Wilders is professioneel genoeg - een islamvijand die op bevestigingstour is door Europa.' Volgens de krant beschikt Wilders over de capaciteiten om zijn toehoorders 'vakkundig te bedienen'. En dat deed hij, al sprekende over de toenemende stroom asielzoekers en islamisering.

De krant concludeert: 'Wilders bedient precies het haatklimaat dat niet alleen Dresden vergiftigt en verdeelt in twee kampen (Pegida en No Pegida). Het is in het hele land voelbaar.'

Die Welt ziet het optreden van Wilders als een buitenkansje voor de Nederlandse politicus: 'Bij Pegida vindt Wilders eindelijk weer een podium', kopt de krant. 'Voor Wilders is Pegida precies de omgeving die hij zoekt, sinds hij in eigen land geen groot podium meer heeft.'

De krant meldt in een ander stuk dat Pegida met de komst van Wilders in Dresden 'verder naar rechts oprukt'. Wilders wil volgens Die Welt dat in heel Europa geen vluchtelingen meer worden toegelaten en dat asielzoekers in landen als Syrië blijven. Pegida maakt, anders dan Wilders, onderscheid tussen economische en oorlogsvluchtelingen. De beweging verzet zich tegen 'asielmisbruik', waarbij vluchtelingen de oorlog in hun thuisland gebruiken om zich om economische redenen elders te vestigen.

Wilders onderscheidt zich ook van Pegida, zo weet Die Welt, door zijn wens om de grenzen in Europa weer op te trekken en grenscontroles uit te voeren. Dat Pegida deze 'rechtspopulist' toch uitnodigt, is volgens de krant een teken dat Pegida steeds conservatiever gedachtegoed aanhangt.

Anti-Pegida demonstranten in Dresden. Beeld epa

Teleurstellende opkomst

Veel Duitse media melden dat het optreden van Wilders 'niet de verwachte opkomst heeft opgeleverd', zoals Bild schrijft. Pegida moest zich tevreden stellen met 10 duizend demonstranten, terwijl er drie keer zo veel werden verwacht. Na een toespraak van 25 minuten, taaide Wilders alweer af, omringd door een kolonne wagens gevuld met veiligheidspersoneel.

Volkskrant-correspondent Rolf Bos zegt dat de media-aandacht voor Wilders na zijn optreden flink werd afgezwakt door de dood van Günter Grass, een van de grootste schrijvers uit de Duitse geschiedenis, die gisteren op 87-jarige leeftijd overleed.

Voorafgaande aan zijn komst werd er in de Duitse pers wel volop gespeculeerd over de politicus 'met zijn blond geverfde haren'. Wilders werd uitgemaakt voor 'Islamfeind' (islamvijand) en 'haatprediker'. Ook werd geschreven dat Pegida 'der Rockstar' nodig had om weer demonstranten te trekken. Het aantal was de afgelopen weken zienderogen geslonken na vetes binnen de leiding. Waren het in oktober vorig jaar nog 'tienduizenden' verontruste burgers die de straten opgingen, de laatste tijd waren het er niet meer dan enkele duizenden. Wilders wist dit aantal dus wel wat op te krikken, maar niet zoveel als Pegida hoopte.

Frankfurter Rundschau beschrijft het als volgt: 'Wilders zorgt niet voor een wonder'. De grote schare demonstranten bleef weg, meldt de krant. Zelfs de tegendemonstranten gedroegen zich vriendelijk. De politie had er bijna geen werk aan. 'Ondanks Wilders.'

Pegida-aanhangers luisteren naar de toespraak van Wilders. Beeld getty
Beeld getty

Opvallend goed Duits

Wilders gaf zijn publiek gisteravond rond zes uur waar het voor gekomen was. Met 'Hallo Deutschland, Hallo Dresden, het is een eer hier in de Elbemetropool te zijn', was hij zijn toespraak begonnen, in opvallend goed Duits. 'Jullie zijn allemaal helden', zei hij vervolgens tegen de Pegida-deelnemers, van wie sommigen al meer dan twintig weken wekelijks demonstreren tegen 'de islamisering' van Duitsland. Luid applaus klonk er toen Wilders voorstelde om bondskanselier Angela Merkel mee naar Nederland te nemen. Het publiek reageerde minder uitgelaten toen Wilders pleitte voor de vrijheid van homoseksuelen en Israël 'een baken van licht in het Midden-Oosten' noemde - wat zelfs wat gemompel opleverde.

Volgens de Süddeutsche Zeitung was de speech van Wilders 'weinig spetterend'. Inhoudelijk liet Wilders de hetze tegen de islam niet achterwege, vervolgt de krant. 'Hij stelt dat de meeste terroristen moslims zijn en somt de vermeende ziektes van de islam op.'

Op Twitter laat Wilders weten dat 'Dresden geweldig was'. Ook voor zijn Duitse volgers heeft hij een boodschap: 'Danke Pegida, es war super!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden