Column

'Wilders is door het ESM-protest de grootste democraat in Den Haag'

Zelfs zonder de details van het ESM te kennen, kun je aanvoelen dat het hier om een belangrijk en controversieel onderwerp gaat. 'Dat de huidige Kamer hier toch over heeft gestemd, is pure minachting van de kiezer', betoogt René van Leeuwen.

PVV-leider Geert Wilders.Beeld anp

In een eerdere column heb ik u al eens deelgenoot van mijn twijfels en overpeinzingen gemaakt. Toen, en nu nog steeds, wist ik niet wie ik eigenlijk moest geloven. De economen en politici die vóór het vasthouden aan de 3 procent waren, of de economen en politici die er tegen waren.

Inmiddels is de aandacht verschoven naar het zogeheten 'Europese Stabiliteits Mechanisme'. Wat dat precies is? Joost mag het weten.

Niet dat ik trots ben op mijn onwetendheid, integendeel. Maar toch moet het gezegd worden. Mij bekruipt namelijk het gevoel dat er maar weinig 'leken' (zoals ik) zijn die weten wat het ESM precies is.

Het ESM heeft daarentegen wel gevolgen voor iedereen. Wat nu als de 40 miljard aan Nederlandse garanties daadwerkelijk worden opgevraagd? Gezien de penibele situatie in Europa is dat niet ondenkbaar. Mijn en uw toekomstige belastingen zijn de feitelijke borg. Dan mogen we toch ook wel wat te zeggen hebben?

Zelfs zonder de details van het ESM te kennen kun je aanvoelen dat het hier om een belangrijk en controversieel onderwerp gaat. Dat de huidige Kamer hier toch over heeft gestemd, is pure minachting van de kiezer.

Zijn de pro-Europa Kamerleden soms bang dat de huidige 'substantiële minderheid', die normaliter genoeg is om een onderwerp 'controversieel' te verklaren, na de verkiezingen een meerderheid zal worden?

Statiegeld
Aardig om te weten in dit kader: in 2010 werden maar liefst 300 wetsvoorstellen in de ijskast gezet, te controversieel. Niet zelden op aangeven van slechts één fractie. Op dit moment is het mogelijke afschaffen van het statiegeld al controversieel verklaard.

Nu kunt u tegenwerpen: de Tweede Kamer is democratisch verkozen, het ESM wordt door een meerderheid gesteund, en daarmee klaar. Wilders' gang naar de rechter is bovendien een aanval op de trias politica.

Maar zo vreemd is het niet, de staat aanklagen. Het parlement staat niet boven de wet. Denk aan het Duitse grondwettelijke gerechtshof in Karlsruhe. Dat hof deed enkele maanden geleden nog een uitspraak over de Duitse steun aan Europa. In het voordeel van de staat, overigens.

Daarbij laten de peilingen van Maurice de Hond en EénVandaag zien dat de Nederlandse bevolking in meerderheid lijnrecht tegenover het parlement staat. Neemt u anders eens een kijkje bij de vele opiniepagina's, en lees de reacties. Als het ESM niet controversieel is, wat dan wel?

Wilders
Nu is het uitgerekend Wilders die zich sterk maakt om het ESM over de verkiezingen heen te tillen. Zo is Wilders, met zijn volledig ondemocratische politieke beweging, die al eerder (sinds oktober 2010) had in kunnen grijpen en die het misschien enkel om politiek gewin doet, wat mij betreft de grootste democraat in Den Haag geworden.

Want wat is nu democratischer: alles in het werk stellen om de kiezer te laten beslissen, of alles doen om de kiezer voor een voldongen feit te stellen?

En nee, ik ben geen fan van Wilders.

René van Leeuwen is masterstudent sociologie aan de Erasmus Universiteit en columnist voor Volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden