Wilders inviteert radicale imams

‘Een gemiste kans’, noemt fractievoorzitter Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid (PVV) de afzegging van de Marokkaanse Moskeeën Unie Midden-Holland om op 16 mei deel te nemen aan het Fitna-debat in Waddinxveen.

De PVV-leider zal die avond uitleggen waarom hij de film heeft gemaakt. ‘Dit is de kans om weerwoord te geven.’ Niet alleen voor moslims, overigens, maar voor iedereen die het debat over Fitna, de islam en integratie met de PVV wil aangaan. Op 16 mei geeft de PVV-fractie de aftrap van een tournee door Nederland. Als het ‘een leuke avond wordt met een goed debat en alles qua veiligheid goed verloopt’, zal de PVV over het hele land dergelijke debatten organiseren.

Woordvoerder Yassin Abouyaala van de regionale moskeekoepel zegt redelijke voorwaarden te hebben gesteld. Hij wilde gezamenlijk een onafhankelijke voorzitter kiezen en agendapunten vaststellen. Maar Wilders accepteert geen voorwaarden vooraf. Abouyaala wil niet in het wilde weg discussiëren. ‘Dan worden we onderdeel van een pr-campagne voor de PVV.’ Fouad Sidali van het Samenwerkingsverband Marokkanen in Nederland heeft evenmin trek in het debat. ‘Er is geen agenda, niks. Dit is een circus, koop een kaartje en laat je verrassen.’

Inmiddels heeft Wilders drie salafistische imams uitgenodigd: Fawaz Jneid uit Den Haag, El Shershaby uit Amsterdam en Ahmed Salam uit Tilburg. De PVV-leider verheugt zich op een fel debat. ‘Met een radicale imam op het podium. Alles kan gezegd worden, niemand draait de microfoon dicht.’

Fawaz heeft al afgezegd, omdat Wilders eerder niet op uitnodigingen van hem is ingegaan. Wilders: ‘Die kan ik me niet herinneren, maar het zou kunnen kloppen. Hij heeft het over de tijd dat ik nog bij de VVD zat.’ El Shershaby verblijft in Egypte. Zijn moskee eist eerst excuses van de PVV-leider vanwege alle beledigingen. Wilders: ‘Een fles water voor het debat, vind ik een redelijke voorwaarde. Verder niet.’ Wilders hoopt ook op een grote opkomst van individuele moslims. Tot dusverre hebben zich er tien tot vijftien gemeld.

Geert Wilders (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.