Wilders in lastig parket door affaire-Lucassen

AMSTERDAM - De affaires rond Kamerlid Eric Lucassen hebben de PVV in een lastig parket gebracht. Zelfs Geert Wilders, die normaal gesproken toch niet om een oplossing verlegen zit, is er na uren nachtelijk overleg nog niet uit. 'Het is een serieuze zaak. Ik moet nu gaan nadenken en alles op een rijtje zetten', stelde hij vannacht.'Ik doe er niet lichtvaardig over.'

Geert WildersBeeld anp

De problemen rond Lucassen zijn van een andere aard dan de eerdere gevallen waardoor PVV-Kamerleden in opspraak kwamen. Hero Brinkman zou een barman hebben geslagen in Nieuwspoort, maar er is nooit aangifte tegen hem gedaan. En de kopstoot die Marcial Hernandez op het Plein in Den Haag zou hebben uitgedeeld, kan worden gezien als een eenmalig incident.

Geen goede beurt
Maar tegen Lucassen hebben meerdere oud-buurtbewoners aangifte gedaan wegens bedreiging en intimiderend gedrag. Die beschuldigingen, die via de uitzending van WNL aan het licht kwamen, liegen er niet om. Hij zou water over buurtbewoners hebben gegooid, gedreigd hebben 'door de brievenbus te pissen', en meerdere malen geboeid zijn afgevoerd. Bovendien zou dit gedrag enkele jaren hebben geduurd. Geen goede beurt voor een Kamerlid dat strijdt 'tegen de softe aanpak van de verloederde wijken' in Nederland. En dat doet bij een partij die er prat opgaat keihard op te willen treden tegen raddraaiers.

Feit is wel dat Lucassen alle aantijgingen ontkent. Hij spreekt van 'incidenten' als gevolg van een 'langlopend meningsverschil'. 'Van intimiderend of bedreigend gedrag van mijn kant is geen sprake geweest.'

Ook de onthullingen van RTL Nieuws gisteravond - Lucassen is veroordeeld voor ontucht in 2002 met twee soldates in opleiding toen hij sergeant en instructeur was bij de Koninklijke Landmacht - zouden Lucassen niet al te veel hoeven schaden. Hij heeft zijn straf per slot van rekening uitgezeten. Bovendien benadrukten de betrokken officieren in die zaak dat er sprake was van vrijwillige seks.

Waarom opstappen?
Dat zijn ook de argumenten die Lucassen gisteravond in een gesprek met Wilders zou kunnen hebben gebruikt; van de beschuldigingen van mijn oud-buurtbewoners is niets waar, voor de - vrijwillige - ontuchtige handelingen ben ik al veroordeeld. Dus waarom zou ik moeten opstappen.

Maar dan nog zit Geert Wilders met de beeldvorming die rond zijn partij is ontstaan; en dat is, zoals Wilders maar al te goed weet, geen onbelangrijk aspect in de politiek.

Het probleem van Wilders is dat hij Lucassen wel uit de partij, maar niet uit de Kamer kan zetten. Het Kamerlidmaatschap is namelijk persoonlijk. Dus als Lucassen al dan niet gedwongen de PVV verlaat, kan hij altijd nog verder als de Groep-Lucassen. In dat geval is de combinatie VVD-CDA-PVV de krappe meerderheid van 76 zetels kwijt, en verliest het gedoogakkoord waar Wilders zo over tevreden was veel van zijn waarde. Lucassen kan dan zelf besluiten of hij zich kan vinden in de afgesproken compromissen. Dat is een vooruitzicht dat Wilders niet graag bewaarheid zal zien.

Beeld ANP XTRA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden